Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияСтафилодермия
Стафилодермия

Определение
Стафилодермията е гнойно-възпалително заболяване на кожата, причинено от бактерии от стафилококовата група. Характерно е, че болестта засяга предимно кожните придатъци (космени фуликули, потни и мастни жлези, нокти) и има склонност да прониква в дълбочина, което обуславя развитието на тежък възпалителен процес.
Многобройни са факторите, които благоприятстват появата на стафилодермията - понижен имунитет, намаляване на маслеността и влажността на кожата, повишена потливост, ниска хигиена, дразнене от високи и ниски температури, лъчево въздействие, недоимъчно хранене, въздействие на биологично-активни вещества, тежки общи заболявания и други.
Предаването на инфекцията става най-често чрез пряк контакт между болен и здрав човек или използване на общи тоалетни прибори (кърпи, ножчета за бръснене и други).
Най-честият причинител на стафилодермията е златистия стафилокок. Когато се засегне космения фуликул настъпва възпаление с развитие на гнойно мехурче (фоликулит). За няколко дни мехурчето засъхва и образува коричка. Болестните изменения се локализират по кожата в различни места на тялото.
При хроничния стафилококов фоликулит (сикоза) измененията се локализират само в областта на окосмената част на брадата и горната устна на мъжете. Появяват се червеникаваи възелчета (папули), които бързо се превръщат в гнойни мехурчета (пустули). Пустулите след няколко дни се разпукват, образуват се корички, които постепено падат. Възпалителният процес протича вълнообразно с поява на нови обриви със същата еволюция.
Дълбокият стафилококов фоликулит (фурункул, цирей) представлява най-тежката форма на болестта. Фурункулът се среща предимно у лица, упражняващи професия в условия на висока влажност и запрашеност (дърводелци, миньори, строителни работници и пр.), както и при болни от захарен диабет, анемия, имунен дефицит.
Възпалението обхваща космения фоликул в цялата му дълбочина и прилежащата мастна жлеза. То започва с образуване на пустула, зачервяване, като околната тъкан е оточна и болезнена. Локалната температура е повишена. Регионерните лимфни пъти ща и възли също се обхващат от възпалението (лимфангит и лимфаденит). След няколко дни настъпва деструкция на цирея и се оформя т.нар. жило, което се изхвърля.
След това постепено настъпва оздравяване с образуване на ръбец. Най-често циреят се локализира в областта на врата, таза и крайниците, но се среща и по цялото тяло. Неговата локализация по лицето е особено опасна, тъй като по лимфен и кръвен път възпалението може да достигне до мозъчните обвивки и мозъка и да предизвика тежки усложнения. При сливане на няколко цирея с обща възпалителна основа се развива карбункул. Карбункулът протича с влошаване на общото състояние, висока телесна температура с разтрисания, бързо разпространяване в регионарните лимфни възли. При несвоевременно лечение настъпват тежки усложнения, а понякога и сепсис.
Стафилококовата инфекция може да засегне и потни жлези, като възпалението най-често се локализира в областта на подмишницата, ануса и окосмените части на гениталите.
Предразполагащи фактори са повишената потливост, ниска хигиена, наранявания. Образуват се възли с големина на бобено зърно, болезнени, с лъскаво зачервена кожа. След няколко дни възлите омекват, пробиват се и от тях изтича гной. Възпалението на потните жлези се нарича хидросаденит.
Нерядко златистият стафиликок предизвиква възпалителен процес на нокътното влагалище (панарициум). Заболяването често се предхожда от травма или замърсяване в областта на нокътя. Появява се зачервяване на околонокътния вал, като постепено се образува гной под нокътната пластинка. Възпалената зона е силно болезнена, нокътът се деформира и потъмнява. При спонтанно изтичане на гнойта настъпва оздравяване със силно уплътняване и деформиране на нокътната област.


Лечението на различните форми на стафилодермията е трудна задача, поради голямата устойчивост на златистия стафилокок. Фоликулитът изисква още и местно лечение.
Общото лечение включва усилване и обогатяване на храната, допълнителен прием на витамини, особено на витамини от група В, прием на сулфонамиди, а при показание - антибиотици. Локално се прилагат унгвенти и разтвори, съдържащи различни антибиотични медикаменти. При развит фурункул освен това общо и локално лечение се провежда по показание и лечение с автоваксина. При наличие на карбункул се налага ранно лечение с оперативна намеса.
Лечението на панарициума е хирургично и се състои в обиколна инцизия, екстракция на нокътя, почистване на нокътното влагалище.
При всички стафилодермични заболявания на кожата и нейните придатъци трябва да се извършват изследвания за доказване или изключване на захарен диабет.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator