Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияСебороична екзема
Себороична екзема

Определение
Себороичната екзема е заболяване, което съществено се различава от екзогенната и ендогенната екзема. Причините за нейното възникване не са достатъчно изяснени. Счита се, че заболяването се дължи на генетично обусловено предразположение и влияе на външни или ендокринни фактори. Заболяват предимно възрастни, но понякога и деца.
У деца болестта се локализира по кожата на окосмената част на главата, челото и носа, по седалището, ингвиналните гънки, гънките на бедрата.


Клинична картина
Появяват се жълто-белезникави кори-люспи. Нерядко измененията се разпространяват по кожата на цялото тяло. Тогава се наблюдават и общи симптоми, като повръщане, диария, покачване на телесната температура, пневмония, отит. У деца в предучилищна и училищна възраст измененията се локализират в окосмената част на главата, под формата на наслоени люспи и корички, които лесно се отлепват и под тях се вижда влажна и зачервена кожа. Космите не се увреждат.
У възрастни кожните изменения са симетрични - в окосмената част на главата, лицевата гънка между носа и бузите, средния участък на гърдите и на гърба, седалищната област и ингвиналните гънки.
Установяват се зачервяване и слаб оток на кожата, която е покрита с жълто-кафяви мазни люспи. Люспите се отлепват по своята периферия и там се създават условия за възникване на вторична бактериална инфекция и усложнения.


Лечението на себороичната екзема се провежда с комбинирани препарати, съдържащи сяра, катран, салицилова киселина, боракс. Прилагат се локално кортикостероидни кремове и лосиони. При тежки случаи се използват компреси с калиев хиперманганат и ихтиол. Препоръчва се морско или планинсо климатолечение и балнеолечение. Разумно е заболялите да използват по-слаби миещи средства и да се избягва контакт с химични вещества, киселини, основи, разтворители, машинни масла. Комплексното лечение се извършва под контрол на специалист-дерматолог.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator