Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияРозов лишей (Питириазис розеа)
Розов лишей (Питириазис розеа)

Определение
Розовият лишей представлява остро кожно заболяване със сериозен характер. Най-често то се развива през есенно-зимния и пролетния сезон.
Причинителят не е установен. Предполага се, че той е от вирусен или бактериален произход. След преболедуване остава траен имунитет. Установени са случаи на предаване на болестта от болни на здрави лица. Не се изключва и алергичен характер на лишея. Подозира се и автоимунен болестен процес.


Клинична картина
Заболяването започва внезапно с поява на едно петно с големина 2-5 мм, с розово-червен цвят и леко надигнат ръб. Почти в половината случаи то се локализира по кожата на туловището. След няколко дни до две седмици петното добива формата на медальон или пръстен, поради растежа в периферията и оздравяване в центъра. Това първо петно се нарича майчино. След това се появяват множество розовочервени петна, покрити със сиво-белезникави фини люспички. Петната се разполагат симетрично.
Освен по кожата на гърба, те се локализират и по гърдите, корема и врата, много рядко по лицето и долните крайници. Размерите им са от лещено зърно до 1-2 см. Лигавиците са засегнати.
Заболяването засяга лица в млада възраст (15 до 35 години) и трае до 2-3 месеца. Постепено обривните петна завяхват и на тяхно място остават хиперпигментирани места, които впоследствие придобиват цвета на околната здрава кожа.


Лечението се състои в отстраняване на външните дразнители (избягване на употреба на сапун и гореща вода, на вълнено белъо и дрехи). Локално се използват пудри и разтвори с антивъзпалителни средства, кортикостероидни мехлеми и антихистаминови препарати. Лечението се провежда под контрол и наблюдение на специалист-дерматолог.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator