Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияРазноцветен лишей (Питириазис верзиколор)
Разноцветен лишей (Питириазис верзиколор)

Определение
Заболяването се причинява от особен вид гъбички, които се развиват в долния слой на кожата. То се благоприятства от усилено потене. Разпространява се чрез директен контакт между болен и здрав човек и чрез използване на опаразитени предмети. Известно значение се отдава на някои генетични фактори и на химичния състав на потта за обяснение на предполагаем имунитет срещу заболяването.


Клинична картина
Обривът се локализира симетрично по кожата на шията, раменете и гръдния кош. Много рядко той обхваща кожата на лицето и крайниците. Появяват се кръгловати петна с големина от просено зърно до детелинов лист, с различен цвят - розово-червен, светло-жълт, жълто-зеленикъв, жълто -кафяв, тъмно-кафяв. С лупа се установява, че тези петна са покрити с фини люспи, които могат да се остържат и под тях се открива леко навлажнена кожа. Понякога болните се оплакват от слаб сърбеж.


При неподходящо лечение разноцветния лишей просъществува в продължение на години. При намазване на петната с йодна тинктура те се оцветяват значително по-силно, отколкото здравата околна кожа.
Лечението е локално, като петната се обработват с 5%-ов разтвор на салицилов спирт или унгвент, разредена йодна тинктура и други противогъбични препарати.

Профилактиката се състои в мерки за намаляване на потенето, избягване на влажен и топъл климат и поддържане на висока лична и битова хигиена хигиена.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator