Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияРадиодерматит (Радиационен дерматит)
Радиодерматит (Радиационен дерматит)

Определение
Причинителите на радиационния дерматит са радиоактивни елементи, алфа-, бета- и гама частици и рентгенови лъчи. Всеки вид лъчелечение притежава енергетична характеристика, която определя измененията в кожата и в организма като цяло. Освен това измененията зависят от дозата, локализацията и площта на облъчения кожен участък. Засягат се лица с професии, свързани с радиоактивно облъчване - рентгенолози, радиолози, лаборанти, работници от промишлеността, миньори в радиоактивни рудници.


Клинична картина
Кожните изменения протичат под две форми:

1. Остър радиодерматит. В зависимост от дозите промените се изявяват в четири степени.
Първата степен настъпва след еднократно облъчване с доза 500-600 рентгена. Промените се изразяват в зачервяване и оток на кожата. По-късно в облъчения участък се наблюдава опадане на космите, кожата се залющва и временно се пигментира.
Втората степен настъпва след облъчване с доза 800-1000 ренгена, с поява на силен оток и зачервяване на кожата. Впоследствие се наблюдава трайно опадане на космите в облъчения участък. Кожните промени се придружават от парене и болка.
Трета степен настъпва след еднократно облъчване с доза 1000-1200 ренгена. След скрит период от 5-6 дни се появява интензивно зачервяване на кожата с множество мехури, изпълнени с бистра или гноевидна течност. Мехурчетата бързо се разпукват и на тяхно място се образуват труднозаздравими язви. Кожните промени са съпроводени от парене и болка.
Четвърта степен настъпва след еднократна доза от 1200-1500 ренгена. Освен промените при трета степен тук се появяват участъци с некротична тъкан. Болните са с увредено общо състояние, с отпадналост, повишена телесна температура, повръщане, адинамия, левкоцитопения. По-късно кожата в облъчените участъци изтънява и се пигментира, като космите опадат.
Характерно за всички степени за острия радиодермит е рязкото отграничаване на засегнатите облъчени участъци от околната здрава кожа.
Лечението се провежда с приложение на епителизиращи и противовъзпалителни средства, витамини, биогенни стимулатори. То е трудно и продължително. Увредените кожни участъци са непълноценни и лесно податливи на възпаление и инфекция.

2. Хроничен радиодерматит. Кожните изменения при него настъпват след многократно облъчване с ниски дози радиоактивни лъчи, понякога след десетки години. В началото космите в облъчения участък опадат. Впоследствие кожата изтънява и се пигментира. Появяват се възелчета и мехурчета, които скоро се разпукват и се образуват язвички. Язвичките са с мръсно-сивкаво дъно, синкави ръбове и заздравяват много трудно. Тези изменения се приемат за предраково състояние.


Лечението на хроничния радиодерматит по принцип е същото, както при острия радиодерматит.
Особено тежки промени настъпват при термоядрен взрив. Тогава освен разкъсноконтузни наранявания и изгаряния, под влияние най-вече на гама-лъчите се развива болестната картина на остра или хронична лъчева болест.
Лечението на острата или хроничната лъчева болест е комплексно и се провежда от специализирани лекарски екипи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator