Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияПсориазис
Псориазис

Определение
Псориазисът е едно от най-честите заболявания на кожата, което протича хронично и предизвиква тежки усложнения и козметични дефекти. Причинителят на болестта не е установен. Предполага се, че тя се причинява от вирус, нарушения в обмяната на веществата, промени в имунитета и ендокринните функции.
Напоследък се приема, че псориазисът представлява наследствено заболяване с многогенен характер на онаследяване. В 30% от случайте се установява фамилност. Болестта се среща най-често у мъже и еднояйчни близнаци.
Псориазисът се съпровожда с някои особености във функциите на организма. Наблюдава се ускорена кожна регенерация. У здравите лица от най-долния регенеративен (герминативен) кожен слой до повърхностния рогов слой клетки постепенно се диферинцират за 28 дни. У болните от псориазис този цикъл трае 4-5 дни. Това създава незрялост на повърхностния кожен слой. Установяват се и промени в мастната обмяна, в имунната система, в активността на някои ензимни системи, ендокринни нарушения, отклонение от нормалните стойности на някои вещества в кръвта и кожата.
За възникване на заболяването съществено значение имат редица външни и вътрешни фактори като травми, лъчево въздействие, въздействия на химични вещества, медикаменти, вирусни инфекции, хормонални въздействия и други стресови за организма ситуации.


Клинична картина
Измененията по кожата се локализират по предната повърхност на краката, по задната повърхност на ръцете, особено по колената и лактите, по туловището, по окосмената част на главата и границите с неокосмените й части (т.нар. "псориатична корона"), по външните генитали. Рядко те се локализират по други кожни участъци. В началото по кожата се появява червено петно, покрито със сиво-белезникави люспи. Впоследствие то се уплътнява, издига се над нивото на кожата и добива вид на възелче (папула), с големина от няколко милиметра до един сантиметър. Измененията имат склонност да се сливат и да образуват различни по големина плаки. Кожните обриви са разположени приблизително симетрично и са обградени от бледа ореола. При разчесване се разпадат на бял прашец (т.нар. симптом на капка от свещ). След излющване се появява симптома на "кървавата роса" с образуване на малки кървави точици.
Понякога псориатичните изменения са генерализирани, протичат остро, с поява на мехури по плаките.
В около 35% от заболелите измененията засягат и ноктите - появяват се точковидни хлътвания, наподобяващи напръстник. При почти половината от болните се засягат ставите на пръстите, коленните и глезенните стави, като нерядко се развива псориазисен артрит с болки, оток, скованост и деформация на ставите. Подобни промени настъпват 5-6 години след началото на болестта.
Псориазисът е хронично заболяване и в протичането му се наблюдава известна стадийност. В началото съществува прогресивно развитие, впоследствие стабилизация, а в още по-късен период - тенденция за обратно развитие. Обикновено пълно оздравяване не настъпва, а при изостряне обривът и плаките отново се появяват по кожата на тялото.


Лечението на псориазисът се провежда от лекар- дерматолог. То е комплексно и не винаги успешно. Локално се прилагат излющващи средства (салицилати), катран, псанол, физикални процедури, балнео- и климато-лечение, облъчване с ултравиолетови лъчи. По показание се прилагат антиметаболитни препарати, кортикостероиди, живачно - кварцово облъчване. Нерядко и след много добра ремисия настъпват рецидиви, които отново подлежат на продължително локално и общо лечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator