Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияМикроспория (Микоза, Дерматомикоза)
Микроспория (Микоза, Дерматомикоза)

Определение
Тя е силно заразна дерматомикоза, разпространяваща се като малки епидемии. Заболяването обхваща предимно деца и ученици. Причинителят микроспорон предизвиква заболяване както у човека, така и у животни, които са постоянен източник на заразата.


Клинична картина
Измененията са локализирани като единични големи участъци, където настъпва увреждане на космите. Увредените косми се чупят на 3-4 см над нивото на кожата. Около пънчето на косъма се наблюдава паяковидна мрежа от спори на микроспорона (под микроскоп). Кожата на увредения участък в началото е зачервена, а в последствие придобива люспест вид.


Лечението на микроспорията се провежда с прием на гризеофулвин и с локални антимикотични средства.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator