Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияКонтактен дерматит
Контактен дерматит

Определение
Контактният дерматит се причинява от различни химични вещества (метали и метални соли, деривати на земно масло, каучук, полимери, различни медикаменти, козметични средства, сапуни, детергентни повърхностни покрития и разтворители, растителни и животински продукти, пестициди и торове и други).


Клинична картина
Промените се локализират по местата на директния или индиректния контакт с причинителя, а тяхна степен и тежест зависят от химичната природа на веществото и от реактивността на организма. Контактният дерматит протича по два основни механизма – алергичен и неалергичен. От своя страна неалергичният дерматит протича по иритативен и дегенеративен път.
Иритативният контактен дерматит се причинява най-често от силни киселини и основи. Заболяването настъпва още при първия контакт, протича остро и след прекратяване на контакта с химичното вещество завършва с оздравяване. Измененията се локализират по местата на контакт с причинителя, най-често дланите, лицето, крайниците. По кожата се появява зачервяване, оток и уплътняване, а понякога и мехури, които по-късно се разпукват, а на тяхно място се образуват ерозии и корички. Често е налице и локална болка.
Дегенеративен контактен дерматит се наблюдава при многократно дразнение на кожата с киселини, основи и други химични вещества в ниска концентрация. При началните контакти настъпва нарушение в защитните функции на кожата, а впоследствие се появяват възпалителни и дегенеративни изменения. Те се локализират по цялото тяло, но по правило най-често се срещат по гърба и на китките със зачервяване, което варира от едва забележимо до ярко изразено. Кожата в засегнатия участък се уплътнява и започва да се лющи. Налице са оплаквания от сърбеж и парене.
Заболяването протича хронично с бавно оздравяване.
При алергичния контактен дерматит промените се появяват при повторен контакт с причинителя, който действа като алерген. След първия контакт настъпва имунологична алергична пренагласа на организма (сенсабилизация). Алергените най-честто са вещества с ниско молекулно тегло (хаптени), които придобиват алергични свойства при свързване с белтъците на организма.
Промените се локализират както в мястото на контакта, така и в други кожни участъци. Те са многообразни: зачервяване, оток, възелчета, мехурчета, ерозии, корички, люспи.
Болните се оплакват от сърбеж.
Преустановяването на контакта не винаги се съпровожда с изчезване на кожните промени и оздравяване. Болестта се поддържа и от минимални количества алерген в околната среда.


Лечението на контактния дерматит на първо място е насочено към отстраняване на причинителя. Локално се прилагат бани, охлаждащи компреси, кремове, съдържащи кортикостероидни медикаменти. При по-тежки случаи се назначават кортикостероидни препарати - перорално или мускулно.
Профилактиката е насочена към изключване на контакт с причинители на дерматита. Препоръчва се употребата на защитни ръкавици, спазване на санитарнохигиенните норми в трудовата и професионалната среда.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator