Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияКандидоза
Кандидоза

Определение
Кандидозата се причинява от гъбички от рода кандида. Причинител на болестните прояви е кандида албиканс. За развитие на кандидози са необходими определени условия.Такава са продължителната употреба на кортикостероидни препарати, на контрацептивни средства, наличие на тежки хронични и инфекциозни заболявания, ракови заболявания, мащабни хирургически намеси. Особено голямо значение се отдава на безразборното и широко приложение на антибиотиците, което създава рязка промяна на нормалната бактериална флора в организма и условията за атипично развитие на гъбичките от рода кандида.


Клиника и форми
Най-чести болестни форми на кандидоза са следните:
1. Кандидоза на лигавицата (соор, млечница). Заболяването засяга кърмачета и малки деца, които са недоносени, изкуствено хранени или прекарали тежки заболявания. Боледуват и възрастни с тежки заболявания, както и лица след продължителна употреба на антибиотици или кортикостероиди.
По устната лигавица, венците и езика се появяват розово-виолетови петна, които се покриват с белезникав налеп. В началото налепът се отстранява лесно, но по-късно е прикрепен здраво към лигавицата. Успоредно с това се наблюдава цялостно зачервяване на устната лигавица, която бързо и изцяло се покрива с мрежоподобни бели налепи. Езикът става сух, вкусовите пъпки набъбват. Болните се оплакват от парене и сърбеж.
При по-тежки случаи заболяването се разпространява по лигавицата на хранопровода, стомаха и червата. Понякога кандидозата обхваща и устните ъгли, където се появяват и силно болезнени рагади (цепнатини). Нерядко болестта се локализира по органите на пикочо-половата система. В такива случаи лигавицата се зачервява, започва да се подмокря и се покрива с белезникав налеп. Тези нарушения се съпровождат с нарушено уриниране, парене и сърбежи;
2. Кандидоза на кожата. Болестта засяга както недоносени, така и нормално родени кърмачета. Измененията се локализират около седалищните (глутеални) гънки и протичат като суха и влажна кандидоза. При суха кандидоза кожата се зачервява и се лющи. При влажна кандидоза по червената кожа се появяват малки мехурчета, които скоро се разпукват и засъхват. У възрастни кожната кандидоза се локализара главно в гънките. Боледуват предимно диабетици и хора с наднормено тегло. Кожата е яркочервена, лъскава, влажна и размекната. По нея се появяват малки мехурчета, които се разпукват и оставят ерозии с големина на монета. Мехурчетата се сливат и образуват полициклични плаки, често прикрити от точковидни бели налепи;
3. Кандидоза на нокътния вал. При тази кандидоза кожата около нокътя се зачервява и подува. При натиск от нея изтича гноева капчица. Нокътната плоча потъмнява, става неравна и чуплива. Заболяването протича хронично с периоди на изостряне и подобрение.


Лечението на кожната и лигавичната кандидоза е локално. Употребяват се багрила с антисептично действие, противогъбични препарати (нистанин, микозолон и други), препарати с алкализиращо и излющващо действие. Профилактичните мерки включват контрол върху употребата на антибиотици, кортикостероиди, котрацептивни средства и борба срещу предразполагащите фактори.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator