Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияИмпетиго контагиоза
Импетиго контагиоза

Определение
Импетиго контагиоза представлява остро повърхностно възпаление на кожата, причинено от бактерии от стрептококовата група. Инфекцията прониква през места с нарушена цялост на кожата (след обождане, одраскване, ухапване).
Заболяването се среща изключително при деца и много рядко у възрастни, напр. след порязване при бръснене и използване на одеколон, спирт или други средства за дезинфекция.


Клинична картина
Болестните признаци се локализират по откритите части на тялото - глава, шия, китки. Появяват се розови-червени петна на нивото на кожата (макули), върху които се образуват мехурчета, изпълнени с бистра течност (везикули). Везикулите бързо се разпукват и на тяхно място се образуват корички, които изсъхват и падат. Докато едни обривни единици завяхват, се появяват други, така че в областта на възпалената кожа едновремено се виждат обриви в различен стадий на развитие (макули, папули, везикули, корички). Обикновено обривът предизвиква сърбеж и разчесване, което пък причинява разпространение на стафиликоковата инфекция у някои болни.
Съществуват и някои обособени форми на импетиго контагиоза:
1. Импетиго фисурика - обривът е локализиран в устния ъгъл или в други области, подложени на разтягане;
2. Импетиго периунгвалис (околонокът импетиго) - със засягане на околонокътния вал. Възпалението често се усложнява с развитие на кондидозна инфкуция;
3. Импетиго папулоза - среща се у деца отглеждани при лоши хигиенни условия и недоимъчно хранене. Инфекцията обхваща седалището и горната част на бедрата.


Лечението на импетиго контагиоза и неговите форми се провежда с локални лекарствени средства - мазила, пудри и разтвори, съдържащи антисептични медикаменти. При наслагване на допълнителна инфекция (стафилококова, гъбичкова) се налага прием на антибиотици и антимикотични средства - през устата или локално, в единични случаи и мускулно.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator