Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияЕкзема ендогенес
Екзема ендогенес

Определение
Ендогенната екзема (дифузен невродермит) е хронично заболяване на кожата, което се развива у лица с генно предразположение. Такива лица обикновенно са предразположени и към сенна хрема, бронхиална астма, уртикария, мигрена, спастичен колит, както и към нарушения на имунната система.
В протичането на заболяването се наблюдават три типа болестни признаци в зависимост от възрастта на заболелите.


Клинична картина
При първия тип заболяването засяга кърмачета на възраст от 3 до 5 месеца, по-рядко до 1 година. Промените се локализират по страните на лицето. Кожата в симетрични участъци се зачервява и се покрива с възелчета с големината на просено зърно. При изостряне на заболяването на мястото на възелчетата се образуват мехурчета и процесът обхваща по-големи площи - чело, окосмената част на главата, подколенници и подлакътници, много рядко туловището. Обривът е съпроводен от силен сърбеж. Често към третата година на възрастта настъпва спонтанно оздравяване, но нерядко заболяването продължава до по-късна възраст, като преминава към втория тип на протичане.
При втория тип се засягат деца на възраст от 3 до 10 години. Промените се локализират по кожата на гънките на коленете, лактите, тила, горната повърхност на китките и рядко по други участъци на крайниците. На тези места кожата задебелява и се покрива с папули (възелчета). Поради силен сърбеж в засегнатите участъци се установяват разчесвания.
При трети тип промените засягат възрастни лица. Кожата става суха и се образуват лихенификационни плаки. Тя загрубява, набраздява и хиперпигментира. Заболяването постепенно затихва, а в някои случаи настъпва оздравяване. Макар и рядко заболяването протича тежко, обхваща кожата на цялото тяло с постепенно разрастване на плаките. Децата, боледуващи от ендогенна екзема показват повишена заболеваемост от пневмония и спастичен бронхит. Такива деца са неспокойни, страдат от безсъние, разсейване на вниманието и липса на концентрация.


Лечението се провежда от специалист дерматолог. Прилагат се кортикостероидни препарати, високопланинско климатолечение, физикални процедури, билкови вани и облъчване с ултравиолетови лъчи. Локално се употребяват противовъзпалителни и овлажняващи кожата мазила. Боледуващите деца са противопоказни за ваксинации, поради опасност от усложнения.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator