Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияЕкзема екзогенес (Контактна екзема)
Екзема екзогенес (Контактна екзема)

Определение
Екземата е възпалително заболяване на кожата, което се причинява от многобройни фактори и се проявява у предразположени лица. Предразположението се дължи на:
Етиологични фактори
1. Генетично обусловена чувствителност към действието на болестни фактори;
2. Генетично определени особености на морфологията и функцията на кожата;
3. Имунологична пренагласа на организма (сенсабилизация) към редица химични вещества, настъпила след предишен контакт с тях.
Контактната екзема се дължи най-често на сенсибилизация на кожата към химични вещества-алергени. Появата й се благоприятства от използване на разтворители, които обезмасляват кожата, спомагат за навлизане на химични алергени в нея и предизвикват сенсабилизация.
Този процес се подпомага от механично и токсично действие върху кожата, при което се нарушават защитните й механизми.


Клинична картина
Измененията се локализират по откритите части на тялото (лице, китки, глезени, стъпала), които са в контакт с химичния алерген. Кожата в тези участъци се зачервява и отича. Характерно е, че отокът е както междуклетъчен, така и вътреклетъчен. Появяват се множество мехурчета, които имат склонност към сливане и образуване на по-големи мехури. Мехурите се разпукват и на тяхно място остават ерозии, от които изтича лимфа. След известно време ерозиите завяхват и се появяват корички. По такъв начин протича острата форма на екземата. При хроничната форма кожата се уплътнява и се покрива с люспи. Поради силния сърбеж често се наблюдават разчесвания с поява на вторична инфекция.
В някои случаи екземата придобива дегенеративен характер, особено при лица, употребяващи прекалено често миещи препарати. При дегенеративната форма на екземата покривният защитен слой на кожата е силно увреден с развитие на дегенеративни промени, които протичат хронично.
Разновидност на контактната е и т.нар. микробна екзема, презизвикана от сенсабилизация на кожата към някои бактерии. Тя протича като остра контактна екзема.


Лечение
Предпоставка за успешно лечение е отстраняването на първопричинителя. Цялостното лечение се провежда от дерматолог-специалист.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator