Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияВъшки (Педикулоза, Въшливост)
Въшки (Педикулоза, Въшливост)

Определение
Въшливостта е заболяване, разпространено сред малцинственото население и групи лица с ниска лична хигиена. Особено широко разпространение въшливостта придобива по време на война и природни бедствия, които са съпроводени от рязко влошаване на личната и битовата хигиена.
Въшливостта у човека се причинява от три вида въшки:


1. Главова въшка. Тя причинява въшливостта на главата. Дължината й е 1,5 - 2 милиметра, а ширината - 0,7 мм. Тялото й се състои от глава, коремче и 6 крачета. Цветът на въшката варира от жълтеникав до мръсно сив, в зависимост от цвета на косата. Женската въшка е по-голяма от мъжката. Тя снася яйцата си (гниди) в основата на косъма. Чрез хитиновата си обвивка гнидите здраво се прикрепят за косъма. До шестия ден се излюпват младите въшки, които на 11-тия ден са вече полово зрели. Една женска въшка за един месец оставя поколение от 2000 - 2500 паразита. Въшката се храни с кръв един-два пъти в денонощието. Тя пробожда кожата с хоботчето си. В момента на обождането се усеща силен сърбеж, който води до моментално разчесване. При пробождането на кожата слюнчената течност на въшката предизвиква възпаление с поява на малки червеникави възелчета и мехурчета. При разчесването се съсзават условия за възникване на вторична инфекция. Кожните промени се локализират по тила и зад ушите, като се подуват регионарните лимфни възли. Косата слепва на снопчета, пълни с въшки, гниди, гноевиден секрет и корички.


Лечението се провежда със старо изпитано средство - смес от газ, оцет и олио. Окосмената част на главата се намазва с тази смес и се покрива с кърпа. След няколко часа главата се измива и косата се разресва с гребен, напоен в топъл оцет.
Използват се и препаратите купрекс и купрол, като два-три часа след намазването се извършва сресване на косата с гребен, напоен в топъл оцет.


2. Дрешна въшка. Тя е със същото устройство както главовата въшка, но размерите й са по-големи - на дължина достига до 3-4 мм. Цветът й е мръсно-бял. Дрешната въжка живее в гънките и шевовете на долните дрехи, където женската снася яйцата си /200-300 на брой/. За да се храни въшката се прехвърля върху кожата, където смуче кръв. При обождане на кожата настъпва силен сърбеж, водещ до разчесване. Появява се обрив с малки възелчета или уртики. Поради силния сърбеж и разчесването се наблюдават линейни одрасквания (екскориации), които създават възможност за вторична инфекция с подуване на околните лимфни възли. При хронично протичане кожата загрубява и се пигментира (т.нар. болестно състояние на скитниците). Промените се локализират обикновено по кожата между плещките, по корема и ханша, по-рядко по бедрата.


Лечението се провежда с изкъпване с топла вода и катранен сапун и намазване на тялото с топъл оцет или ксилолов вазелин. Бельото и дрехите се дезинфекцират и изглаждат с гореща ютия.


3. Полова въшка. Тя причинява половата въшливост. Половата (срамната) въшка има кръгло-сплесната форма с размер 1-2 милиметра. Крачетата й са снабдени със здрави нокти, чрез които се прикрепва за кожата в основата на косъма. Освен по окосмените части на половите органи тя може да се разположи в мишничните ямки, по веждите и клепачите (миглите). Предаването на заразата става по полов път и при спане в общо легло. Рядко са възможни и други начини за предаване на въшливостта.
Въшката забива хоботчето си в космения фуликул, откъдето смуче кръв. Появяват се червеникави възелчета (папули), усилен сърбеж, а от разчесването се създават условия за вторична гнойна инфекция. Характерна е и появата на синкави петна по кожата на корема и бедрата.


За лечение се използват локално (намазване, втриване) разтвори от ксилол, спирт и етер, разтвор на ксилолов вазелин, унгвент на купрекс или 20%-ов нафталинов унгвент.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator