Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияВетилиго
Ветилиго

Определение
Ветилигото е придобито заболяване, което се характеризира с липса на пигменация в различни участъци на кожата и космите. Медицината не е изяснила причините за възникването му. Заболяването е разпространено с еднаква честота във всички възрастови групи и сред двата пола.


Клинична изява
Болестните изменения се локализират главно по откритите части на тялото, около естествените отвори, по гънките и по местата подложени на натиск и травма. На границата със здравата кожа се установява хиперпигментиран контур, който ограничава млечно-бели петна на ветилигото, които са със различна големина и форма. По-късно много от петната се сливат, като могат да обхванат кожата по цялото тяло.
Депигментираните участъци представляват представляват само козметичен дефект.


Лечението се провежда от лекар-дерматолог. Прилагат се редица физикални процедури, псоралени, облъчване, балнео-, климато- и морелечение, витамини, а по показание и хормонално лечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator