Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияБазоцелуларен карцином (Рак на кожата)
Базоцелуларен карцином (Рак на кожата)

Определение: Базоцелуларният карцином е най-разпространения кожен тумор. Характерно за него е това, че той не метастазира като останалите злокачествените тумори, т.е. не се разпростира в другите органи и системи, по кожен или лимфен път, нито по съседство.
Заболяването засяга предимно възрастни лица. Причинителите за появата му са недостатъчно изяснени. Като предразполагащи фактори се приемат продължително ултравиолетово облъчване и механични и химични въздействия върху кожата. Наблюдава се и фамилно предразположение.


Клинична картина: Измененията се локализират по кожата на клепачите, челото, бузите, носа и порядко по другите открити части на тялото. Появява се малко възелче с големина на лещено зърно, с розов или жълтеникав цвят и умерена плътност. С течение на времето възелчето нараства и се покрива с малки перловидни възелчета. По-късно туморният възел се разпада и се образува язва, която постепенно се уголемява. Ръбовете й са назъбени, леко надигнати и покрити с перловидни възелчета. Нерядко в дълбочина на язвата се развиват деструктивни промени, които разрушават подлежащи меки тъкани, кости и хрущяли.
Тежката деструкция е съпроводена със силна и мъчителна болка, поради увреждане на нервни стволове и окончания. Понякога настъпва пигментация в туморната маса - т.нар. "пигментен базоцелуларен карцином". В някои случаи ракът се изявява и под формата на плака, наподобаваща склеродермия.


Лечението е съобразено със стадия на развитие на тумора. В началния стадий туморът се отстранява лесно чрез електрокоагулация. В по-напреднал стадий се налага оперативно отстраняване (по-дълбока ексцизия), съпроводено от лъчелечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator