Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиЯзвеномембранозна ангина (Ангина на Plaut-Vincenti)
Язвеномембранозна ангина (Ангина на Plaut-Vincenti)

Определение: Тази ангина представлява остро възпалително едностранно заболяване на сливиците. Боледуват по-често мъже в по-млада възраст - между 20-30 години.Заболяването се причинява от болестотворни микроорганизми. На повърхността на сливицата се образуватнекрози и язви, покрити с псемдомембранозни налепи, по-често едностранно. След отстраняване на налепа се вижда некротично язвено дъно.


Клинична картина: Болестта започва постепенно. В началото болните имат усещане за чуждо тяло в гърлото, обикновено болка липсва. Впоследствие слюнчената секреция се увеличава и се появява лош дъх в устата. Температурата се повишава до 37,5 градуса С. Местните лимфни възли се подуват едностранно, но не са болезнени при опипване. Най-характерно е несъответствието между тежките некротични изменения в гърлото и сравнително доброто общо състояние на болните. При оглед се установява, че само едната сливица е зачервена, подута и с некротична язва. Язвата е кратерообразна, като дъното й е покрито с мръсно-жълтеникав налеп. При почистване на налепа се открива кръвенисто дъно. Язвата има различна големина и форма и рязко очертани, но меки ръбове. От същата страна околните подчелюстни и шийни лимфни възли са подути, но неболезнени.


Лечението е консервативно и се провежда от лекар,като се прилагат антипиретици, антибиотици. Прогнозата е добра. След известно време настъпва подобрение и оздравяване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator