Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиЧернодробен метил (фасциолоза)
Чернодробен метил (фасциолоза)

Определение
Заболяването фасциолоза се причинява от чернодробния метил. Паразитът се храни с кръв, жлъчен сок и с чернодробна тъкан и предизвиква тежки увреждания.
Големият чернодробен метил е дълъг от 3 до 5 см и е широк 8-12 мм. Той има листовидна форма с конусовидо издуване на предната част на тялото. В областта на това издуване са разположени устната прикрепителна вендуза и устния отвор. Назад по коремната страна се намира и втората прикрепителна вендуза. Тялото на метила е покрито с плътна обвивка (китикула), в предната част на която има шипчета, позволяващи движение на паразита само в една посока. Метилът обитава жлъчните пътища в черния дроб у тревопасните животни и човека.
Голямият чернодробен метил е хермафродит - в него е представена както мъжката, така и женската полова система. Оплодените яйца посредством отвора на майката попадат в жлъчния сок, а оттам в червата и с изпражненията се отделят извън тялото. За развитието им са необходими водна среда, подходяща температура (10-38 градуса С), достъп до кислород и междинен гостоприемник. Такъв междинен гостоприемник е водният охлюв, в който лаврите на метила преминават сложен цикъл на развитие.
Малък процент от яйцата могат да се развият в инвазиоспособни личинки и да достигнат до постоянния гостоприемник. В тези случаи от яйцата във водната среда се излюпва ларва, покрита с реснички, с които тя може да плува. Ларвата има и очни петна. Тя пробива тялото на охлювчето и се загнездва в черния му дроб. Тук тя загубва ресничките и очните си петна и се превръща в торбовидно мехче, наречено спороциста. Спороцистите се развиват до устойчиви цисти, наречени адолескарии.
Заразяването с метил на тревопасните животни и човека става при поглъщане на адолескарии.
В стомаха на гостоприемника адолескарият се освобождава от обвивката си и по кръвен или лимфен път достига до жлъчните пътища на черния дроб, където се развива в полово зряла форма. У човека е наблюдаван и друг път на заразяването - при ядене на полусуров черен дроб, опаразитен с метили. Последните се прикрепват за глътката, гръкляна, хранопровода и предизвикват тежък спазъм и задушаване, понякога със смъртен изход.


Лечението се провежда с противометилни препарати под ръководството на лекар специалист. Лечението на заболелите животни се провежда също под контрол на ветеринарен лекар.
Профилактиката се състои в оздравяване на водни източници и строг ветеринарен контрол върху продукти от животински произход от епидемични райони.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator