Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиХерпес зостер
Херпес зостер

Определение: В основата на това заболяване лежи възпалителен процес, обхващат един или няколко съседни спинални ганглии (нервни възли, разположени в близост до гръбначния стълб) и задни нервни коренчета (моно или поли радикулоганглионит) или ганглии, разположени в черепната кухина. Най-често се засягат гръдните ганглии и коренчета.

Заболяването се причинява от вируса на варицела-зостер-VZV. Първата инфекция с VZV води до развитие на генерализиран екзантем- варицела. Реактивирането на VZV , който след прекарване на първичната инфекция остава да персистира в спиналните ганглии води до зостер. Той се появява обикновено при възрастни хора, по- рядко при пациенти с имунна слабост (злокачествени заболявания, левкози, болест на Ходжкин, СПИН, пациенти лекувани с цитостатици и имуносупресори).
Клинична картина: Заболяването започва остро, с отпадналост, главаболие и леко покачване на температурата. След 2-3 дни се появяват признаци на едностранна радикулалгия (болка с коренчев характер) - силни, постоянни пристъпни болки, които започват от гръбначния стълб и се разпространяват напред в кожните зони на засегнатите коренчета на гръбначно-мозъчните нерви. Кожата в засегнатите участъци е зачервена, леко оточна. По нея след 2-3 дни се появяват мехурчета, пълни с бистра или гнойна течност. В някои случаи течността в мехурчетата е кръвениста. Обривът е най-често с междуребрена локализация. Може да се наблюдава и генерализиран обрив по кожата на едната половина на тялото.


Лечение: При неусложнено протичане то е симптоматично- противовъзпалителни и аналгетици, витамини. Мехурчетата могат да си третират с антисептични прахове за предпазване от вторична инфекция. Те постепенно завяхват, образуват се корички, които сами падат. По тежко протичане и поява на усложнения се прилага Ацикловир.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator