Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиВирусен хепатит С
Вирусен хепатит С

Определение
Този вид хепатит все още не е изцяло проучен. Причинителят на хепатит С не е установен и изолиран. Предполага се, че заболяването се предизвиква от два вируса, които се отличават по продължителността на периода от заболяването до появата на първите болестни признаци.
Механизмът на предаване на инфекцията е като при вирусния хепатит В. - чрез кръвопреливане и по-рядко чрез различни инструментални медицински манипулации причинителят преминава в организма на здравия човек. Възможно е и контактно-битово предаване на инфекцията. Инкубационният период е между 30 и 80 дни.


Клинична картина
В началото оплакванията са подобни на тези при хепатит В и хепатит А, но изразени в по-слаба форма. По-чести са ставните болки и кожния обрив. С появата на жълтеница оплакванията стихват. Жълтеницата не е силно изявена и трае не повече от три седмици.


Лечението не се отличава от това при другите видове вирусни хепатити.
Прогнозата е добра, но хронифициране на заболяването се наблюдава у голям брой от преболедувалите (26-34%).
Профилактиката се състои в предприемане на мерки, подобни на тези при другите видове вирусни хепатити. Ефикасна ваксина срещу болестта досега не е произведена.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator