Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиВирусен хепатит А
Вирусен хепатит А

Определение
Заболяването се причинява от вирус, спадащ към групата чревни вируси. Той притежава повърхностен антиген. Заразяването става чрез контакт с леко болни, при които липсва жълтеница. Болните отделят вируса в околната среда чрез изпражненията си. Инфектирането настъпва при консумиране на замърсени продукти и вода или чрез замърсени ръце. Рядко заболяването може да се пренесе чрез кръв или медицински инструменти. Вирусът на хепатит А засяга по-често деца и има подчертана сезонност - той е по-често прихващан през пролетта и есента.
Проникналият през храносмилателния тракт вирус преминава през чревната стена и достига до околните лимфни възли, където се размножава. От там попада в кръвта и черния дроб, където причинява деструкция на чернодробните клетки.Едновременно се активизират имуно-лимфоцитите, които унищожават засегнатите клетки. Възниква възпалителен процес в чернодробната тъкан (паренхим), но оттичането на жлъчката много рядко се нарушава.


Клинична картина
Болестта протича със или без жълтеница. Инкубационният период е между 15 и 30 дни. Заболяването започва като грип - с повишена телесна температура, главоболие, възпаление на гърлото, мускулни и ставни болки. Появява се болка в дясното подребрие, гадене. Признаците са подобни на тези при хепатит В, но са по-леко изразени. След появана на жълтеница оплакванията преминават. Жълтеницата обикновено е краткотрайна и възстановителният процес настъпва по-бързо.


Лечението се провежда в болнично инфекциозно заведение. Назначава се диетичен режим и се прилагат медикаменти като при лечението на хепатит В.
Прогнозата е добра, но при 1-2% от заболелите болестта хронифицира.
Профилактиката е сходна с тази при хепатит В.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator