Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиТуберкулозен менингит
Туберкулозен менингит

Определение
Туберкулозният менингит е възпалително заболяване на мозъчните обвивки, което се причинява от туберкулозните бактерии.
В икономически развитите страни туберкулозният менингит вече е рядко и несмъртоносно заболяване. В изостаналите в социално-икономическо отношение страни той все още представлява често и тежко заболяване.
До откриването на стрептомицина всички заболяли от туберкулозен менингит умираха за около един месец. Заболяването се развива най-често след предшестващо заболяване от туберкулоза на белия дроб, на костите и ставите, на червата или на пикочо-половата система. Инфекцията се разпространява от болния орган до мозъчните обвивки по кръвен път.
Заболяването засяга предимно деца, но може да се появи във всяка възраст. Обикновено се развива подостро у лица с данни за прекарана преди това първична туберкулоза или за контакт с туберкулозно болни.
Началният период се характеризира с болестни прояви, които не са специфични за туберкулозата и не предвещават поява и развитие на туберкулозен менингит.
Клинична картина
Болните се оплакват от общо неразположение, отпадналост, липса на апетит, загуба на тегло, повишение на телесната температура до 38 градуса С особено привечер, нощно изпотяване, непостоянно главоболие, разстройство на съня. Децата стават раздразнителни, капризни, сънят им е неспокоен, с проплаквания. Този период продължава от няколко дни до седмици и дори месеци.
Вторият период протича с типичен менингеален синдром - главоболие, повръщане, поява на ригидност на врата, свръхчувствителност към светлина и шум. При изследване се откриват симптоми на триножника у деца (при седене децата се подпират на двете си изпънати ръце, които заедно с туловището образуват фигура, подобна на триножник) и симптом на Лесаж у кърмачета (когато болното дете се вдигне на ръце, хванато под мишниците, то държи крачетата си сгънати в коленете и тазобедрените стави, докато здравото дете при подобно положение постоянно сгъва и разгъва крачетата си).
В някои случаи при силно изразен менингиален синдром болният се огъва в кръста, лежейки по гръб, и единствените опорни точки на тялото са петите и тилът. Главата е забита във възглавницата, очите са затворени, като от време на време болният простенва от силното главоболие и повръща. Пулсът е забавен, а температурата понякога е повишена до и над 39 градуса С. Нерядко заболяването започва нетипично без начален период, остро и бурно, с припадъци или частични гърчове.
Тъй като специфичният възпалителен процес е локализиран по мозъчната основа, още в началото на болестта могат да бъдат засегнати някои черепно-мозъчни нерви (очедвигателните, зрителния, лицевия, слуховия).
Слуховият нерв може да се увреди и от противотуберкулозните медикаменти, главно стрептомицина. Често се наблюдават и психични промени.
Гръбначно-мозъчната течност (ликворът) е бистра и прозрачна, рядко жълтеникава, но при оставане в епруветката в покой се образува фина паяжиновидна мрежичка, което има важно диагностично значение.


Лечението е консервативно и се провежда в специализирано болнично заведение. Прогнозата е сериозна. В период на трайна лечебна ремисия болните подлежат на строг диспансерен контрол за наблюдение и предотвратяване на болестен рецидив.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator