Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиТрихоцефалоза (Трихоцефалус трихиурис, Космоглав)
Трихоцефалоза (Трихоцефалус трихиурис, Космоглав)

Определение
Заболяване Трихоцефалоза се причинява от паразита космоглав. То протича с болка в корема, безапетитие или извратен вкус, главоболие, световъртеж и анемия. При масивна инвазия настъпва голямо изтощение.
Паразитът нерядко предизвиква възпале ниена апендикса и сляпото черво (апендисит).
Космоглавът е паразит за човека и човекоподобните маймуни. Той паразитира в сляпото черво, по-радко се среща в дебелото черво, а при масивна инвазия може да се установи и в долните части на тънкото черво. Женските индивиди са дълги около 3,5-5,5 см, а мъжките от 3 до 4,5 см. Космоглавът е бял на цвят (на места с червени кав отенък), има характерен тънък преден край и задебелена задна част, която у женските индивиди е дъговидна, а у мъжките - спирално завита. В предната част минава хранопроводът, а в задебелената задна част са разположени червата и половата система.
Космоглавът се впива с тънкия си край на червата и се храни с кръв. Той живее продължително време - от 5 до 15 години, и то при анаеробни условия (бедна на кислород среда). Женският индивид снася яйца, които имат характерна лимонова форма с кафявочервеникав цвят. Яйцата са обвити в четирислойна обвивка. Те се отделят навън с изпражненията, като за тяхното развитие не е необходим междинен гостоприемник. Космоглавът е типичен геохелминт, тъй като развитието на личинки от яйцата се извършва в почвата при наличие на кислород, оптимална температура (26-28 градуса С) и влажност.
При такива условия личинките се развиват и стават инвазио-способни за 4 седмици, като периодът на развитие зависи от промяната във вътрешните условия. Човек се опаразитява при поглъщане на инвазио-способни яйца и личинки посредством недобре измити зеленчуци и плодове или с нечисти ръце. В червата на човека те бързо се развиват и достигат полова зрялост за 30 дни.


Лечението се провежда от лекар-специалист, като се прилагат противохелминтни препарати. Профилактиката се състои в поддържане на висока лична и битова хигиена и обезпаразитяване на здравите хелминтоносители. Профилактична мярка е и грижливот миене на плодовете и зеленчуците преди консумация.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator