Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиТонзилит
Тонзилит

Тонзилити при инфекциозни заболявания, Тонзилит при скарлатина


Определение
Скарлатината е остра инфекциозна болест, причинена от стрептококи, с инкубационен период от 2 до 7 дни. Боледуват предимно деца.


Клинична картина
Болестната картина се характеризира с остро начало, покачване на телесната температура до и над 40 градуса С, главоболие, повръщане, втрисания, болки в гърлото. Подчелюстните лимфни възли се увеличават и стават болезнени. При оглед се установява силно зачервяване на лигавицата на глътката. Езикът е малиненочервен, а мекото небце - огненочервено. Сливиците са увеличени и зачервени, покрити с жълтеникав налеп, който лесно се снема. Още в първите дни се появява характерният скарлатинен обрив по цялото тяло. Нерядко скарлатината причинява усложнения в ушите, околоносните кухини и бъбреците.
Болните подлежат на изолация.
Лечение то се провежда от лекар като се прилагат антибиотици от групата на пеницилините. Прогнозата е добра и при липса на усложнения бързо настъпва подобрение и оздравяване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator