Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиТетанус
Тетанус

Определение
Тетануса е една от най-тежките инфекциозни болести. Тя се причинява от грам-положителни бактерии (клостридиум тетани). Тези бактерии отделят силно токсичното вещество екзотоксин, което уврежда нервната система и червените кръвни клетки.
Тетаничнита бактерия и нейните спори са широко разпространени в природата. Те попадат в почвата чрез изпражнения на тревопасни животни - бактерионосители. При наранявания с нарушаване цялостта на кожата бактериите проникват в човешкия организъм. Заболяването по-често се среща у деца.
Попадналият в организма причинител се размножава, като отделя силния екзотоксин, който достига до мозъка и нарушава предаването на импулсите до мускулите. Това предизвиква появата на мускулни гърчове. Засягат се и сърдечният и дихателният мозъчни центрове. Постепенно с увеличаването на ларингеалния оток дишането се затруднява, става повърхностно. Болните изпитват силен задух. По-тежки и по-продължителни мускулни гърчове могат да причинят скъсвания на мускули и сухожилия или счупване на кости.


Клинична картина
Първите признаци на болестта настъпват няй-често от 6 до 14 дни след инфектирането. По-кратък инкубационен период обикновенно се последва от по-тежка болестна картина. Появява се спазъм или гърч на дъвкателната мускулатура със силно стягане на челюстите. Говорът и дъвченето се затрудняват извънредно много. По-късно гърчовете обхващат и мимическата мускулатура на лицето и други мускулни групи (на краката, на ръцете, шията, гърба).
При разпространената форма гръбначната мускулатура е обхваната широко от гърчове, като по време на тетаничен гърч тялото е опънато дъговидно и само главата и петите служат за опора. Тетаничните гърчови пристъпи отначало са по-редки и по-краткотрайни, но постепенно се засилват и стават попродължителни (тетаничен статус). Съзнанието е запазено, което прави гърчовете още по-мъчителни.


Лечението се провежда в болнично инфекциозно заведение. Инжектира се противотетаничен серум. Назначават се болкоуспокояващи и упойващи средства (фенобарбитал, реланиум), противогърчови медикаменти, релаксаторни препарати. Извършва се допълнителна обработка на рана, през която е проникнала инфекцията. Осигурява се пълен покой в затъмнено помещение. При тежки случаи болните се включват на апаратно дишане.

Прогнозата е сериозна. При настъпили усложнения и тетаничен статус прогнозата е неблагоприятна.
Профилактиката се състои в задължителна ваксинация (комбинираната ваксина дифтеткок) на подлежащите контингенти лица. Васкината е включена в задължителния имунизационен календар за децата. Реваксинацията се провежда през 10-годишен интервал. При нараняване профилактично се прилага тетаничен анатоксин и при имунизирани лица, ако от последната имунизация са изминали повече от 12 месеца. При неимунизирани лица в такива случаи освен тетаничен анатоксин се прилага и противотетаничен серум.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator