Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиРубеола
Рубеола

Определение: Рубеолата се причинява от специфичен вирус- РНК вирус от групата на тога вирусите. При заразяване на бременни вирусът преминава през плацентата и причинява тежки увреждания на плода- рубеолна ембриопатия. Заболяването се предава по въздушно-капков път от болен на здрав.
Причинителят на рубеола прониква в организма през лигавицата на дихателните пътища. От там той попада в кръвта, чрез която достига до кожата, лимфните възли и до плода у бременни.


Клинична картина: Инкубационният период е от 11 до 24 дни. Началните признаци са отпадналост, главоболие, покачване на телесната температура, мускулни и ставни болки, зачервяване на гърлото. След 2-3 дни се появява кожен обрив, който е среднопетнист, не се слива - розово-червени петна, леко надигнати над кожата папули. Обривът обхваща цялото тяло, но най-силно гърба, седалището и сгъваемите повърхности на крайниците. След 2-3 дни обривът преминава напълно. Понякога обривът се съпровожда от силен сърбеж.
Характерно за рубеолата е увеличаването на задушните и тилните лимфни възли. У бременни инфекцията предизвиква изменения в хромозомния апарат на клетките на плода. Децата, преболедували вътреутробно от рубеола, са с тежки малформации на сърдечно-съдовата система, на очите, с глухота.


Лечението се провежда в домашна обстановка, в изолация от околните неболедували деца. Назначават се антипиретици, течно-кашава диета, витамини. При настъпили усложнения (артрит, менингит, енцефалит) се налага болнично лечение. При заболяване на бременни е показано прекъсване на бременността, особено в първата половина на бременността, когато увреждането на плода е най-тежко.


Прогнозата е добра. Рядко настъпват усложнения, които я влошават. Прогнозата за плода е крайно неблагоприятна.
Профилактиката се състои в строга изолация на болните и особено предпазване на бременни от контакт със заболели поне до четири седмици след преминаване на обрива.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator