Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиПолиомиелит (Детски паралич)
Полиомиелит (Детски паралич)

Определение
Полиомиелитът е тежко заболяване, което се причинява от човешкия полиовирус. Този вирус се отличава с голяма устойчивост в околната среда, което създава условия за по-лесното му разпространение. Болните от полиомиелит или здравите вирусоносители отделят вируса чрез изпражненията. Заразяването става чрез употреба на замърсени хранителни продукти и вода или чрез замърсени ръце. Съществува въздушно-капков механизъм на предаване, обусловен от наличието на вируса в носоглътката и отделянето му по капково-слюнчен път. Заболяването засяга най-често деца до 6 годишна възраст, но не са редки и случаите на заразяване в по-зряла възраст. Проникналият в устата вирус се заселва и размножава в чревната лигавица и в лигавицата на гърлото. От там, преминавайки през регионалните лимфни възли, той достига до кръвта, а чрез нея се разнася до всички органи и системи. Вирусът проявява тъканна специфичност и прониква в нервните клетки.


Различават се две болестни форми - паралитична и непаралитична.


При паралитичната форма най-често се засяга гръбначния мозък. След инкубационен период от 5 до 14 дни се появяват първите нехарактерни признаци като загуба на апетит, гадене, диария, възпаление на носоглътката, повишаване на телесната температура до 38 градуса С, главоболие. След това настъпва разгърнат стадий на болестта - с изпотявания, сънливост или възбуда, ригидност на врата, поява на патологични рефлекси, болка и вялост на мускулатурата, особено на долните крайници. Този стадий трае 30-36 дни и след него рязко се появяват парализи. Болките се засилват, а другите симптоми отслабват. Най-често се засягат мускулите на долните и горните крайници, по-рядко други мускулни групи. Особено опасно е засягането на дихателната мускулатура.
Полиомиелитният вирус може да засегне не само гръбначния, но и други части на мозъка. Понякога се уврежда лицевият нерв. Тогава болните имат характерен вид - челото е гладко, клепачите са отпауснати, устният ъгъл е също отпуснат надолу, свиренето с уста и набръчкването на челото са невъзможни. Много тежко протича т.н. булбарна форма, при която се увреждат нервните клетки в централния мозък, които регулират центровете на гълтането, говора, дишането и кръвообращението. Често в такива случаи настъпва церебрална кома и смърт.
Възстановителният процес продължава от 2-4 месеца, а след това настъпилите вяли парализи остават в стационарно състояние.


Непаралитичната форма на полиомиелита протича с болестна картина на абортивен полиомиелит или полиомиелитен менингит. Абортивният полиомиелит започва с катарални прояви в носоглътката, повишаване на телесната температура, слаби мускулни болки, но парализи не настъпват. Абортивният полиомиелит трудно се открива и това създава възможност за разпространяване на инфекцията. Полиомиелитният менингит протича с признаци на серозен менингит.


Лечението се провежда в болнично инфекциозно заведение. Прилагат се витамини от група В, кортикостероиди, нивалин, аналгетици, спазмолитици,топли компреси, физикални процедури. През възстановителния период се прилагат ръчен и вибрационен масаж, електростимулация на засегнатите мускули, санаториално лечение в специализирано заведение.


Прогнозата на непаралитичната форма е добра. Прогнозата на паралитичната форма е сериозна и неблагоприятна. В почти 65% от случаите парализите имат траен характер. Централно-мозъчната паралична форма протича много тежко, като смърт настъпва в следствие на парализа на дишането и гълтането.


Профилактиката се състои в задължителна ваксинация на подлежащите контингенти от населението с противополиомиелитна ваксина. Понастоящем в у нас изключително рядко се наблюдават малки епидемични взривове, предимно сред обхванати детски контингенти от цигански произход, които се отклоняват от профилактичната ваксинация. По показание се извършва реваксинация на застрашени групи от населението, особено при епидемична обстановка. Ваксината се понася добре и в повечето случаи създава продължителен и стабилен имунитет. Заболялите и съмнително-инфектираните лица подлежат на изолация, а на местопребиваването им преди изолацията се извършва грижлива дезинфекция.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator