Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиОстрица (Ентеробиус вермикуларис, Ентеробиоза)
Острица (Ентеробиус вермикуларис, Ентеробиоза)

Определение
Острицата живее в долната част на тънкото черво, апендикса и началната част на дебелото черво, но може да се срещне и във всички отдели на червата. Особено силно е разпространена сред децата. Този паразит е най-често срещаният.
Острицата представлява малък кръгъл червей с белезникав цвят и заострен заден край. Женският индивид достига на дължина до 12 мм, а мъжкият - от 3 до 5 мм. Задният край на паразита е спираловидно завит, а на предния си край има три устни смукалца.
Женските индивиди, когато са изпълнени със зряли яйца, се спускат към правото черво и изпълзяват навън през ануса. За кратко време те снасят яйцата си в околоанусните гънки, след което умират. Една женска острица снася от 5000 до 17000 яйца. При момичета остриците могат да проникнат и във влагалището. При оптимални условия (температура 34-38 градуса по С и достатъчна влажност) яйцата узряват и стават инвазио-способни в продължение на 5-6 часа. Тази особеност обуславя лесното самозаразяване. При изпълзяването от ануса остриците предизвикват силен сърбеж, децата се разчесват, замърсяват ръцете си и лесно пренасят заразата в устата.
Яйцата замърсяват също така белъото, попадат в почвата, праха и се поглъщат с нечистите ръце или неизмити плодове и зеленчуци. От погълнатите яйца в дванадесетопръстника се излюпват личинките, които достигат полова зрялост за 15 - 30 дни. Яйцата на острицата са елипсовидни, продълговати, прозрачни и леко асиметрични в единия полюс. Те имат двойно контурирана гладка обвивка и в изпражненията рядко се намират. Обикновено яйцата се доказват чрез остъргване на околоанусните гънки с тънка клечка, натопена в равни части глицерин и вода.


Клиника и лечение
Острицата причинява заболяването Ентеробиоза. То протича при едни случаи леко, а при други - с подчертани болестни симптоми като световъртеж, намален апетит, коремни болки, слузна диария. Обезпаразитяването се извършва от лекар-специалист. Профилактиката се състои в поддържане на висока лична и битова хигиена и обезпаразитяване на здравите паразитоносители.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator