Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиМорбили (Брусница, Дребна шарка)
Морбили (Брусница, Дребна шарка)

Определение: Заболяването се причинява от парамиксовирус , който е от групата на РНК вирусите.То се разпространява по въздушно-капков път от болните, които отделят вируса в околната среда. Вирусът прониква и се размножава в епителните клетки на дихателната лигавица. От там той достига регионалните лимфни възли и кръвта, чрез която се разпространява по целия организъм, като засяга изключително епителните клетки на лигавицата и кожата.


Клинична картина: Инкубационният период е от 9 до 11 дни. След това настъпват характерните признаци на болестта – телесната температура се покачва до 38-39 градуса С, носът се запушва, появява се суха кашлица, конюнктивата и на двете очи се зачервява. По небцето се установяват червени петна. Особено характерни, срещани само при морбили, са надигнатите бели петна на Коплик-/като напръскани с вар/ разположени по лигавицата на бузите срещу кътниците. Те се появяват преди кожния обрив и изчезват след неговото появяване.
След кратко понижаване на температурата следва ново повишаване и се появява типичният за морбили кожен обрив. Той се движи отгоре надолу- първо обхваща лицето и шията, следва тялото и бедрата, после обхваща китките и коленете, като по лицето започва да преминава. Обривът се състои от розово-червени петна с различна големина и форма, които имат склонност към сливане. След преминаване на обрива на мястото му остават кафеникави петна. В разгара на болестта лицето има характерен вид –обилен кожен обрив, подути клепачи, сълзящи зачервени очи, чувствителни на светлина, сухи устни, засъхнал носен секрет около ноздрите. Регионарните лимфни възли (под мишницата, по шията и тила) се подуват.
Понякога се развиват усложнения-пневмония, отит, енцефалит, синуит и други).


Лечението е симптоматично и се провежда в домашна обстановка. Назначава се течно-кашава диета (пюрета, кремове), повече течности, плодови сокове, витамини, шипков чай, антипиретици. При развитие на усложнения се прилагат антибиотици.


Прогнозата е добра. При усложнения и недостатъчно активно лечение тя е сериозна. След преболедуване остава траен имунитет.
Профилактиката се състои в прилагане на ваксина – прилага се триваксина морбили-паротит-рубеола.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator