Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиКърлежов енцефалит
Кърлежов енцефалит

Определение
Кърлежовият енцефалит се причинява от вирус, който се размножава и разпространява в нервната система. Естествените носители на вируса са горските гризачи, а преносителите от гризачите у човека са акарите. Пренасянето на вируса става чрез ухапване от кърлеж или размачкване на кърлеж върху кожата. Вирусът е много чувствителен и неустойчив към топлина и светлина.
Заболяването има характер на паненцефалит, т.е. - засяга цялата мозъчна тъкан (предимно сивото и по-малко бялото вещество на главния мозък, мозъчния ствол и гръбначния мозък) и мозъчните обвивки. Възпалителният процес се разпространява и по мозъчните кръвоносни съдове, като предизвиква малки кръвоизливи.


Клинична картина
Болестта най-често протича двуфазно. Първата фаза е няколко дневна, без неврологични прояви, има гриповиден характер. Едва след 5-9 дни се проявява бурната картина на възпалително засягане на главния и гръбначния мозък - с висока телесна температура (до и над 40 градуса С) и треска, помрачаване на съзнанието до кома, със или без епилептични припадъци.
Наблюдава се и менингиален синдром - с главоболие, повръщане, ригидност на врата, свръхчувствителност към светлина и звук, психични промени. След преминаването на общомозъчните явления за 8-10 дни се явяват ясно огнищните признаци (показващи местата с най-голяма щета). Поради голямото засягане на шийния и раменния нервни сплитове се установява парализа на мускулатурата на шията и ръцете.
Нерядко при засягане на бялото мозъчно вещество в големите мозъчни полукълба се наблюдава хемиплегия, която представлява парализа на двигателната мускулатура на едната телесна половина. Заболяването причинява около 30%-на смъртност.
Към групата на кърлежовия енцефалит спада и средноевропейският енцефалит. И тук вирусът се пренася от кърлежи. Протичането е сходно с това на обичайния кърлежов енцефалит.
В тази група влизат и т.нар. двувълнов кърлежов енцефалит, при който заразяването става чрез устата чрез употреба на сурово мляко от заболяли (или носители) кози и овце, ухапани от кърлежи.
Този енцефалит започва като общо инфекциозно заболяване с двувълнов период - фебрилен период до една седмица (с висока температура и треска), след който следва период без повишена температура за една седмица.
Заболяването протича като лека форма на кърлежовия енцефалит, без епилептиформени гърчове и без атрофия на шийната мускулатура.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator