Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиКраста (Скабиес)
Краста (Скабиес)

Определение
Крастата (скабиес) е заболяване, което се причинява от вид кърлежи. Всеки кърлеж има четири чифта крачета. Двата чифта предни крачета са снабдени с вендузи, а двата чифта задни крачета - с дълги власинки. У мъжкия кърлеж и на последния чифт крачета също има вендузи, които спомагат за прикрепването му при копулация. Истинският паразит е женският кърлеж. След оплождането той си пробива малки тунелчета (галерийки) в най-горния слой на кожата, в който снася по 24 яйца с големина 0,10 - 0,16 мм. Към третия - седмия ден те се превръщат в ларви, а до 17-тия ден - в нимфи, които вече са способни да пренасят заразата. Това става при спане в общо легло, при полово сношение, чрез бельо и други заразени предмети.


Клинична картина
Кожните изменения имат определена локализация. Те са разположени между пръстите на ръцете, по вътрешната повърхност на ръцете над китките, по лактите, около гръдните зърна и пъпа, по половите органи и по предно-вътрешната повърхност на бедрата. У деца се обхващат и дланите и ходилата.
В засегнатите кожни участъци се установяват белезникави линийки с дължина от няколко милиметра до 1-2 см. В тази линийки - тунелчета (галерийки) са разположени яйцата, а в края им в мътно мехурче се намира женския кърлеж. Налице е силен сърбеж, особено вечер. Поради разчесването се образуват множество линеарни одрасквания. Вследствие разчесванията нерядко се получава вторична инфекция с възпаление и на околните лимфни възли, възникване на еризипел или екзематизация.


Лечението на скабиеса се проведжа с 30%-ов серен мехлем, 30%-ов разтвор на бензил-бензоат и други противоскабиесни серни препарати. През интервал от 24 часа в продължение на 4 дни болният се намазва с предписания препарат. При деца се прилагат същите препарати, но в по-ниска коцентрация. Едновременно се лекуват всички членове на семейството или колектива. Успоредно с това задължително се извършва пълна дезинфекция на дрехите и белъото.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator