Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиКоклюш (Магарешка кашлица, пертусис)
Коклюш (Магарешка кашлица, пертусис)

Определение
Заболяването се причинява от пръчковидна бактерия (бордетеоа пертусис). Инфекцията се предава по въздушно-капков път.
Източник на заразата са болни деца или здрави бактерионосители. Боледуват най-често деца в предучилщна възраст. Причинителят попада в дихателните пътища, прониква в тяхната лигавица и предизвиква възпалителна реакция. Бактериите отделят токсични продукти, които дразнят нервните рецептори и причиняват кашлица.


Клинична картина
Първите признаци на болестта се прявя ват 1-2 седмици след инфектирането. Децата са отпаднали, стават раздразнителни, телесната температура се повишава. Налице е хрема и суха кашлица. Постепенно кашлицата придобива пристъпен характер, като през пристъпния период болното дете не може да поеме въздух. След прекратяване на кашличния пристъп то отново дълбоко вдишва (реприз) като отделя жилави светли храчки.
По-тежките пристъпи на кашлицата завършват с повръщане. Критерий за тежестта на заболяването са честотата и продължителността на кашлячните пристъпи.
По време на кашлячен пристъп болните деца имат характерен вид – езикът е изплезен, шийните вени са надути, лицето е синкаво. При по-продължителен пристъп болните деца изпадат в безсъзнание и гърч.


Лечението се провежда в домашна обстановка и в изолация, а при усложнения и в болнично инфекциозно заведение. Болните се поставят на легло и се прилагат противокашлячни и спазмолитични медикаменти, а при по-тежки случаи - и кислород. При усложнения (пневмония) по показание се прилагат антибиотици и химиотерапевтици. Назначава се течно-кашава диета. Целесъобразна е промяна на климата (климатолечение, курорти с мек климат).


Прогнозата е добра. При усложнения тя става сериозна.
Профилактиката се състои в провеждане на задължителна календарна имунизация с комбинирана ваксина дифтеткок и строга изолация на болните деца. Първата ваксинация се извършва още на 3 месечна възраст.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator