Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиЗаушка (Епидемичен паротит)
Заушка (Епидемичен паротит)

Определение: Епидемичният паротит е заболяване, предизвикано от специфичен вирус - Myxovirus parotidis . Предаването на болестта става по въздушно-капков път. Източникът е заболялото лице, което може да отделя причинителя в околната среда.
Боледуват предимно деца. Болестната честота е най-висока през пролетните месеци и сред момчетата. Вирусът попада в лигавицата на дихателните пътища, от там - в кръвта и достига до слюнчените (паротидни) жлези. Не рядко се засягат и други жлезни органи, както и нервната система. След преболедуване остава траен имунитет.


Клинична картина: Първите болестни признаци се появяват след инкубационен период от 11 до 23 дни. Телесната температура се повишава, болните се оплакват от отпадналост, главоболие и мускулни болки. Слюнчените жлези се подуват и стават болезнени, особено при хранене и говор. Кожата над тях е опъната, лъскава и с нормален цвят. В повечето случаи се засягат двете предушни (паротидни) слюнчени жлези. Нервната система се засяга в различна степен.
При по-тежко увреждане освен главоболие и безсъние се наблюдава и развитие на менингит. Тогава температурата се повишава още повече, настъпва силно главоболие с повръщания, ригидност на врата, нарушаване на съзнанието. Нерядко се появява орхит (възпаление на тестисите) - едностранен или двустранен. Тестисът се увеличава и е болезнен при опипване. При тежко протичане с двустранен орхит в много случаи се развива стерилитет. Нерядко вирусът поразява и панкреаса. Тогава се появява силна коремна опасваща болка с гадене и повръщания, съпроводена с втрисане и допълнително покачване на телесната температура. Засягането на повечето органи (паротисна жлеза, панкреасна жлеза и други) може да бъде едновременно или последователно, изолирано или комбинирано.


Лечението се провежда в домашна обстановка, на легло и при покой. Прилагат се антипиретици, аналгетици, кашава храна, хигиена на устната кухина При поява на орхит лечението се провежда от лекар-специалист. Усложненията (менингит, панкреатит и други) се лекуват в болнично заведение.

 
Прогнозата е благоприятна. При настъпили усложнения тя е сериозна при ненавременно и недостатъчно активно лечение.
Профилактиката се състои в изолиране на болните и прекратяване на контактите с тях, особено на неболедували деца и възрастни. Противопаротитната ваксина е включена в задължителния имунизационен календар на децата и създава траен имунитет.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator