Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиЕризипел (Червен вятър)
Еризипел (Червен вятър)

Определение
Еризипелът е остро инфекциозно заболяване на кожата, което се причинява от бета-хемолитичен стрептокок.


Клинична картина
Болестните промени се локализират по кожата на долните крайници и лицето. Заболяването започва с втрисане и рязко покачване на телесната температура до 39 - 40 градуса С. Болните са отпаднали, с главоболие, понякога с повръщане. На засегнатите места се появяват ярко червени плаки с лъскава, изпъната и силно болезнена кожа.
Характерна особеност е рязкото отграничаване на околната здрава кожа от ръбовете на плаката. В по-тежките случаи върху плаките могат да се появят мехурчета, изпълнени с кръвениста течност, с подуване на околните лимфни съдове (лимфангит) и възли (лимфаденит) и деструкция на плаката. Особено опасно е локализацията на горната част на лицето, поради възможността за разпространение на инфекцията по лимфен и кръвен път до мозъка и мозъчната кора.


Лечението на еризипела е консервативно - локално и общо. Прилагат се антибиотици (главно от пенецилиновите групи). Локално се използват антисептични средства - унгвенти, разтвори, пудри и мазила. Много рядко се прибягва до хирургична обработка на допълнително инфектирани еризипелни рани.


Профилактиката се състои в поддържане на висока лична хигиена и саниране на налични бактериални и гъбичкови инфекции на кожата, антисептична обработка на налични раневи увреждания на кожата. Преболедуването не създава имунитет. Наблюдават се нерядко рецидиви на еризипел.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator