Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиДракункулоза (Дракункулус мединенсис, Филария)
Дракункулоза (Дракункулус мединенсис, Филария)

Определение
Заболяването предизвикано от паразита дракункулус мединенсис, се нарича Дракункулоза. Понастоящем от дракункулоза боледуват десетки милиона хора от Африка, Азия и Южна Америка.
Дракункулус мединенсис паразитира в подкожната тъкан на човека и някои диви и домашни животни (куче, маймуна, тигър). Женските филарии достигат от 32 до 120 м на дължина и 0.8-2 мм на ширина, и са шиловидно заострени в предния си край. Мъжките филарии са по-малки - 12-30 мм на дължина и 0,4 мм на ширина. Заразяването на човека става при пиене на вода, която съдържа междинните гостоприемници на филарията - нисшите ракообразни от рода циклопс. В тези ракообразни се намират ларвите, наречени микрофиларии.
От храносмилателния канал микрофилариите по кръвен път достигат до подкожната тъкан. Тук те нарастват и образуват възли, най-често по краката, където паразитът преживява от 9 до 14 месеца. Обикновено се срещат единични паразити, но са наблюдавани и по 30-40 паразита в един подкожен възел. Тези възли се разпукват и се образуват язвички, в дъното на които се намира филарията. Когато болният гази във водата филариите се разпукват и раждат живи микрофиларии, дълги от 0,08 до 0,75 мм. Циклопсите поглъщат микрофилариите, които се загнездват в телесната им кухина и там се доразвиват. Непогълнатите микрофиларии загиват.


Лечението е трудно и се провежда от лекар-специалист. Профилактиката се състои в трайно излекуване на болните, издирване и лечение на здравите паразитоносители, обеззаразяване на водоизточниците, пиене на филтрирана и преварена вода за отстраняване на заразените циклопси.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator