Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиДифтерит (Дифтерия на сливиците)
Дифтерит (Дифтерия на сливиците)

Определение
Дифтерита е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от дифтерийна бактерия. Предаването на инфекцията става по въздушно-капков път от болни или бактерионосители. Инкубационният период е от 2 да 10 дни. Бактерията може да се локализира навсякъде по гълтача, но предимно по сливиците.


Клинична картина
Болестта започва с оплаквания от обща отпадналост, главоболие, повръщане и болки в гърлото. Температурата се покачва до и над 38 градуса С. Дъхът на устата става неприятен. Цветът на кожата на лицето е блед. Пулсът е мек и ускорен. Лимфните възли по шията се увеличават, те обаче са меки и неболезнени. При оглед се откриват умерено увеличени сливици, които са покрити от мръсно-сив, здраво прилепнал некротичен налеп.


Лечение
Болните подлежат на изолация. Лечението се провежда от лекар и се състои в инжектиране на дифтериен анатоксин. Усложненията се изразяват в токсично увреждане на сърцето и нервната система (парализа на мекото небце). Най-важна профилактична мярка е имунизирането на подлежащите контингенти с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш (т.нар. Дифтеткок).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator