Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиВирусен менингит
Вирусен менингит

Определение
Менингитът е възпаление на мозъчната обвивка. Той се причинява от вируси, бактерии, спирохети, гъбички, паразити, пряко дразнене на мозъчните обвивки от токсични вещества.


Клинична картина
Вирусните менингити протичат като остро фебрилно (с повишена температура) заболяване с менингеален синдром, с бистър ликвор (гръбначно-мозъчна течност) и доброкачествен ход.
Най-важният признак е менингеалния синдром, проявяващ се с главоболие, повръщане, ригидност на врата (невъзможност за навеждане на главата към гърдите поради съкращение на вратната мускулатура), свръхчувствителсност към светлина и звук. Само в средна Европа са познати над 50 типа вируси, причиняващи менингит.
Най-голямо значение имат три вирусни групи, които спадат към чревните вируси - Коксаки-вируси, ЕСНО-вируси и полиомиелитни вируси.


При Коксаки-вирусния менингит инфекцията се пренася от човек на човек по въздушно-капков или стомашно-чревен път, като най-често предизвиква епидемия между децата през летните месеци.
Началото на менингита е остро, с повишаване на температурата до 38-39 градуса С, главоболие, повръщане, свръхчувствителност към светлина.
Обикновено заболяването преминава за няколко дни, без особено лечение. Рядко обаче то може да продължи до 3-4 седмици или даже до 2 месеца. Ликворът е бистър.


Леченето е насочено към основните симптоми и се препоръчват противотемпературни и противогърчови средства, а по показание кортикостероидни и обезводняващи препарати. Лечението се провежда в болнично заведение. Прогнозата е добра.


При ЕСНО-вирусния менингит инфекцията прониква през стомашно-чревния тракт. Вирусите достигат до мозъчните обвивки по кръвен път. Епидемиите избухват през летните месеци.


Клинична картина
След изтичане на инкубационен (безсимптомен) период от 3-5 дни температурата се повишава и се развива менингиален синдром - главоболие, повръщане, ригидност на врата, свръхчувствителност към шум и светлина. Появяват се стомашно-чревни разстройства. Болестта продължава няколко дни до 3-4 седмици.


Лечение
Специфично лечение няма. Провежда се симптоматично лечение както при Коксаки-вирусния менингит. Прогнозата е благоприятна.
Вторичните вирусни менингити се характеризират с това, че мозъчните обвивки се засягат след като вирусът е поразил друг орган или система. Тук се включват полиомиелитният менингит, грипния менингит, варицела-зостер. При тези менингити често се наблюдава увреждане на централната нервна система.
Лечението е както при другите вирусни менингити.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator