Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиВарицела
Варицела

Определение: Варицелата представлява детско заболяване с висока контагиозност (90 %). Тя се причинява от специфичен вирус- вирусът на варицела-зостер-VZV. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път. Боледуват предимно деца, поради наличие на преходен имунитет. Вирусите проникват в лигавицата на дихателните пътища, където се размножават. От там те попадат в кръвта и достигат до кажата, като я увреждат.
Инкубационният период е от 11 до 21 дни. След това се появяват оплаквания от главоболие и по-ясна болка, а телесната температура се повишава. Кожният обрив се състои от розови възелчета (папулки), които постепенно се превръщат в малки мехурчета изпълнени с бистро съдържание. Мехурчетата скоро се разпукват, съдържанието им изсъхва и се образуват корички. През 2-3 дни се появяват нови обриви със същото развитие, като по такъв начин в близките кожни участъци се наблюдават обриви в различен стадий на развитие - петна, папулки (възелчета), мехурчета (везикулки) и корички-картина подоБна на "звездно небе". Кожните изменения се съпровождат от силен сърбеж. След преминаване на обрива не остават белези. Преболедувалите придобиват траен имунитет.


Лечението се провежда в домашна обстановка и в изолация. Назначават се антисептични пудри, които съдържат и съставки против сърбежа. При инфектиране на обрива се прилагат антисептични пудри и унгвенти.
Профилактиката се състои в строга изолация на заболялите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator