Начало
НачалоЗдравни новиниТрансплантация по френско-българския проект ще бъде извършена утре
Трансплантация по френско-българския проект ще бъде извършена утре 27 март 2007

Утре, 28 март, ще бъде извършена бъбречна трансплантация на 6-годишно момче с вродена аномалия на отделителната система. Операцията е по френско-българския проект за развитие на бъбречната трансплантация при деца и изпълнението на Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между двете държави.
Тя ще бъде извършена в "Пирогов" съвместно от български и френски специалисти, а донор на детето ще бъде неговият баща. Чуждестранният екип, който идва у нас включва хирурзи, анестезиолози и нефролози от парижката болницата "Робер Дебре".

Междувременно екипът на френско-българския проект даде днес пресконференция, на която бяха представени френските медици. В нея участваха още д-р Спас Спасков, д-р Михаил Абаджиев (началник на клиниката по урология в "Пирогов"), д-р Димитър Брънков (директор на дирекция Изпълнителна агенция по трансплантация) и др. Д-р Брънков каза, че след промяната на трансплантационното финансиране бъбречната трансплантация в страната струва 20 хил. лв. Директорът на ИАТ допълни още, че всяко лечебно заведение, което извършва трансплантационни операции ще трябва да сключи индивидуален договор с Министерство на здравеопазването.

Трансплантацията, която ще бъде извършена утре е третата, съвместна трансплантация за двата екипа. Първата детска бъбречна трансплантация по линия на френско-българското сътрудничество е направена успешно през декември 2005 г., а втората през октомври миналата година. Френската нефроложка от болница "Робер Дебре" Мари-Али Машер изтъкна, че трансплантацията при бъбречна недостатъчност в ранна детска възраст е единственият шанс за нормално развитие на организма.

Doctorbg.com ще ви информира за всички съвместни международни програми в областта на медицината, включително и за резултатите от френско-българския проект за развитие на бъбречната трансплантация при деца.


Радко Кръстанов

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator