Начало
НачалоЗаболяванияЕндокринни заболяванияХипопитуитаризъм
Хипопитуитаризъм

Определение
Хипопитуитаризмът е болестно състояние, при което съществува понижена хипофизна функция. В детска възраст типичен израз на това състояние е хипофизният нанизъм, т.е. - джуджески ръст. У възрастни, завършили растежа и развитието си, болестта засяга главно жени. Основна причина за увреждане на хипофизната жлеза са следродова увреда на жлезната тъкан във връзка с патологично раждане и хормонално неактивни тумори. Хипопитуитаризъм може да възникне и след лъчево въздействие или оперативно отстраняване на хипофизата по повод на хормонално активен тумор, напреднали злокачествени новообразувания (например, метастазиращ карцином на гърдата).


Клинична картина
Постепенното разрушаване на жлезната тъкан от патологичния процес предизвиква последователно отпадане на хормоналната й секреция. Вследствие на това половите жлези, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези се лишават от физиологичната стимулация и регулация, намаляват своята функция и атрофират. В детска възраст се забавя предимно растежът и се оформя пропорционален хипофизен нанизъм. Разгръщането на цялостната болестна картина става в продължение на години. При локален туморен процес началните прояви обикновено са свързани с компресията - главаболие, нарушение на зрението, към които се добавят нарушения в половата функция. У болните жени се разстройва или се прекъсва менструалния цикъл, загубва се половото влечение (асексуалност), намалява обема и функцията (атрофия) на вътрешните и външните гениталии, силно редуциране на млечните жлези. У заболялите мъже съответно настъпва атрофия на тестисите, на половия член и постепенна загуба на вторични полови белези - опадане на космите по лицето и в половата област, редуциране на скелетната мускулатура, изтъняване на гласа.
С намалената функция на щитовидната жлеза са свързани непонасянето на студ, сухота на кожата, забавена сърдечна честота, запек, подтисната психична и физическа активност. Понижената надбъбречна функция се изявява с ниско артериално налягане, понижение на нивото на кръвната захар, оредяване на окосмяването под мишниците. Характерен е състареният облик на болните. Кожата е бледа, суха, атрофична. Болните са отпуснати, апатични. Установява се нарушено храносмилане, запек, метеоризъм.
Отпадането на хормоналната продукция на хипофизната жлеза не води непосредствено до смърт. Понижената интензивност на обменните процеси, ограничената способност и променената психика на болните съдействат за развитие на различни заболявания. Остри инфекции, влага, студ, травми могат да провокират тежък колапс и настъпване на коматозно състояние с лоша прогноза.


Лечението зависи от естеството на патологичния процес, който стои в основата на заболяването. Етиологично лечение е възможно при наличие на тумор, възпалителен процес и системно заболяване. Трудно може да се разчита на възстановяване на хипофизната функция, затова във всички случаи основно остава заместителното хормонално лечение, съобразено със степента на нарушенията и възрастта. Комплексното заместително лечение поддържа състоянието на относителна компенсация на хормоналната недостатъчност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator