Начало
НачалоЗаболяванияЕндокринни заболяванияХиперпаратиреоидизъм
Хиперпаратиреоидизъм

Определение
Околощитовидните жлези са 4 на брой. Те представляват малки образувания, разположени по задната повърхност на щитовидната жлеза и отделят хормон, който се нарича паратхормон и регулира калциевофосфорната обмяна. В човешкия организъм паратхормонът регулира задържането на калция в костите, всмуквнето му от стомашно-чревния тракт и обратната му резорбция в бъбреците. По такъв начин хормонът регулира концентрацията на калция и фосфора в извънклетъчните течности.
Трайно повишената секреция на паратхормона - хиперпаратиреоидизъм - е много странно нарушение, свързано с първичен процес в околощитовидните жлези или с вторични компенсаторни промени в тях при други заболявания.
Първичният хиперпаратиреоидизъм предизвиква характерни отклонения в обмяната на калция и фосфора и се изявява с различни органни поражения. Обикновено заболяването се изразява с отлагане на калциеви камъни в бъбреците или с увреждане на храносмилателната система. Боледуват лица от двата пола, по-често жени, предимно в зряла възраст.
Вторичният хиперпаратиреоидизъм е много по-чест и настъпва при заболявания, които протичат с нарушения в калциево-фосфорната обмяна - двустранно-бъбречни болестни процеси (гломерулонефрит, пиелонефрит) с бъбречна недостатъчност, стомашно-чревни заболявания с нарушено чревно всмукване.


Клинична картина
На хиперкалциемията се дължи понижаването на нервно-мускулната възбудимост, намаляването на мускулния тонус, усилването на стомашната и панкреасната секреция. Повишеното излъчване на калция и фосфора с урината увеличава денонощната диуреза (обема на отдеяната урина). Наситеността на урината създава условия за образуване на калциеви отлагания в пикочните пътища и в бъбречната тъкан.
Прякото действие на паратхормона върху функционалната активност на костните клетки (остеобластите) предизвиква деминерализация на костната тъкан. Ефектът върху скелета е повече или по-малко разпространен, но в ограничени участъци достига до пълна деструкция на костната тъкан и образуване на костни кисти, изпълнени с безформена материя. Наслагането на кръвоизливи в тях ги превръща в кафява маса с вторично разрастване на съединителната тъкан, т. нар. кафяви тумори. На местата с по-голямо разрушаване на костната тъкан могат да настъпят деформация и счупвания. Когато засягането на костите е на преден план първите прояви понякога наподобяват ревматичен процес - костно-ставни болки, предимно в доните крайници особено при движение. Липсват възпалителни изменения по ставите - оток, зачервяване, затопляне. Болезнеността е предимно по хода на костите, най-често в тазовата област и гръбначния стълб. Постепенно тези оплаквания се засилват, походката се затруднява, става неустойчива. При по-тежко засягане на гръбначния стълб ръстът се намалява. Честа проява на първичния хиперпаратиреоидизъм е уроколиката. Камъните нарасват в кратки срокове и запълват бъбречните легенчета и чашки (отливъчни камъни). Съставът им е от калциев оксалат и калциев фосфат, и това ги прави рентгенопозитивни. След оперативно отсраняване те бързо се образуват отново.
Относително чести са нарушенията в храносмилателната система - понижен апетит, тежест и болка в епигастриума, гадене, повръщане, метеоризъм, запек. Откриват се язви в стомаха и дванадесетопръстника. Често се образуват камъни в жлъчния мехур и се развива остър или хроничен панкреатит.
Нерядко в някои органи и тъкани, като стомах, бели дробове, панкреас, околоставна тъкан, се установяват отлагания на калций.
Промененото протичане на процесите в централната нервна система вследствие нарушения в минералната обмяна се проявя ва с отклонения в поведението и реакциите на болните. Понижената нервно-мускулна възбудимост е свързана с намаляване на мускулния тонус. Наблюдават се нарушен сън, апатия, главоболие, психически разстройства. Понякога е намален слухът и е затруднено фиксирането на погледа.
Вторичният хиперпаратиреоидизъм е допълнителен елемент в болестната картина на основното заболяване, което най-често е придружено със състояние на напреднала хронична бъбречна недостатъчност. Промените в скелета рядко достигат до тези, характерни за първичния хиперпаратиреоидизъм. По-често налице е общо раздеждане на костната структура с деформации, редки са счупванията. Такива изменения се наблюдават по-често при съвременното хемодиализно лечение, което удължава значително средната преживяемост на бъбречно-болните.
Неразпознатият и нелекуван първичен хиперпаратиреоидизъм бавно прогресира, като задълбочава първоначалното органно поражение или включва други органи и системи към него. Когато измененията в скелета достигнат по-значителна степен движенията на болните се затрудняват. Патологичните счупвания ги приковават на легло, а обездвижването ускорява деминерализацията на костите. Образуваните бъбречни камъни сравнително бързо нарастват, а след отстраняването им рецидивират в кратки срокове. Пиелонефритът е почти неизбежно усложнение, трудно поддаващо се на лечение. Възможна е появата на язва на стомаха или дуоденума и засягане на панкреаса.
Особено сериозно усложнение в протичането на болестта е хиперкалциемичната криза, която се дължи най-вече на повишена концентрация на формените елементи на кръвта, предизвикана от загуба на течности. Кризата се проявява с бързо влошаване на общото състояние, главоболие, световъртеж, силна жажда, неспирно повръщане, метеоризъм, чревни колики. Високото съдържание на калция в кръвта наушава сърдечната дейност, появява се аритмия, увеличава се склонността към тромбоемболии. Болните за кратко време изпадат в състояние на вцепененост, която понякога се прекъсва от периоди на възбуда и делир, а след това настъпва кома.


Лечение
Първичният хиперпаратиреоидизъм изисква оперативно отстраняване на аденома (или аденомити) на околощитовидните жлези, а при хипертрофия - отстраняване на по-голямата част от жлезата с оглед да остане не повече от 200 милиграма добре кръвоснабдена жлезна тъкан. По време на предоперативната подготовка се органичават храните, богати на калций и фосфор, главно млечни продукти.
Лечението на вторичния хиперпаратиреоидизъм е предимно с лекарствени средства. Основното изискване е да се определи подходящ диетичен режим, свързан както с отклоненията в калциево-фосфорната обмяна, така и с основното заболяване.
Заплашващата живота хиперкалциемична криза в хода на хиперпаратиреоидизма изисква енергични мерки за понижаване на съдържанието на калция в кръвта. За целта се прилагат големи количества течности във венозни вливания (главно 5%-ов глюкозен разтвор). Ако състоянието на болните позволява се дават изобилно течности през устата (лимонада, плодови сокове, чайове).
При хиперпаратиреоидна криза от решаващо значение е бързото предприемане на опе ративна намеса и отстраняване на аденома, който в такива случаи обикновено е с големи размери и е лесно достъпен. Когато диагнозата е своевременно поставена - преди да настъпят по-тежки поражения на скелета и бъбреците, откриването и отстраняването на патологичната паратиреоидна тъкан води до пълно излекуване. Възстановявнето на нормалната костна структура изисква няколко месеца. Отклоненията в бъбречната функция, свързани с повишеното отделяне на калций и фосфор с урината, се нормализират по-рано, но калциевите отлагания и по-тежките тъканни увреди остават или дори прогресират.
За успешна борба с уроинфекцията е наложително отстраняване на бъбречните камъни и системно антибактериално лечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator