Начало
НачалоСексуално здравеЗакъснял пубертет
Закъснял пубертет 15 март 2007

Какво значи "закъснял пубертет"
Пубертетът е време, в което тялото се променя и от детско се превръща в зряло. Самият процес се разпознава когато започнат да настъпват характерните промени. При момичетата се забелязва нарастване на гърдите, появата на окосмяване в пубисната зона и най-важното – започва менструалният цикъл. Общият вид се променя също – бедрата и ханшът на младата жена се закръглят. При момчетата се появява лицево и интимно окосмяване, рязко "дръпване" на ръст, нарастване на тестисите и пениса. Общият вид на младия мъж се променя също – рамене се разширяват, а тялото става мускулесто и силно.
Тези промени са обусловени от половите хормони (тестостерон при момчетата и естроген при момичетата), които организмите на младежите започват да произвеждат в много по-големи количества от преди.
Пубертетът трае няколко години, но началната и крайна дата не могат да бъдат фиксирани и варират у различните индивиди. Най-общо той започва някъде между седмата и тринадесетата година при момичетата и между деветата и петнадесетата година при момчетата, макар че този процес може да започне и по-късно. Интервалът на съзряването е широк, затова различни индивиди започват и приключват пубертета по-рано (или по-късно), което в повечето случаи не е повод за безпокойство.
Понякога младежите минават обичайните за началото на пубертета години без появата на характерните разлики и промени в телата си. Това се нарича "закъснял пубертет".


Какво причинява "закъснелият пубертет"?
Има няколко причини, поради които пубертетът може да се забави. Най-честата е генетичната предпоставка и обичайно закъсняващото съзряване във фамилията. В този случай не се предвижда никакво специално третиране на проблема, нито той може да бъде основание за безпокойство. Младежите със закъснял пубертет ще се развият нормално, с пренебрежимо малката разлика, че ще го направят по-късно от връстниците си.
Медицински проблеми също да бъдат причинител на закъснелия пубертет. Индивиди с хронични заболявания като диабет, бъбречни проблеми или дори астма могат да започнат процесите на съзряване по-късно поради невъзможността с организма да функционира по най-добрия начин. Качественото лекарско наблюдение може да намали до минимум опасността от закъсняване на пубертета.
Подрастващи, които не се хранят редовно или не приемат необходимите хранителни вещества също са застрашени от изоставане в развитието си спрямо връстниците им, които имат здравословен и пълноценен здравословен режим. Например страдащите от анорексия младежи често губят толкова много тегло, че техните тела изобщо не могат да се развиват нормално. Момичета, които прекаляват със спорта от най-ранна възраст също могат да се забавят в развитието си поради факта, че организмът им се претоварва. Женското тяло изисква определено количество мазнини преди да премине през пубертета и преди да започне менструалния цикъл.
Забавеният пубертет може да е причинен и от проблеми на хипозната или щитовидната жлези. Тези жлези продуцират важни хормони за телесното развитие. Някои младежи, които не преминават навреме през пубертета имат генетически (хромозомни) мутации в ДНК.
Синдромът Търнър е пример за хромозомна малформация. Той означава липсата или мутацията на една от двете Х-хромозоми у женския индивид. Това довежда до проблеми свързани с женското съзряване и развитието на яйчниците, а от там и до нарушения в производството на полови хормони. Жени, у които се наблюдава синдрома Търнър са по-ниски на ръст, половите им функции отсъстват и се появяват и други хронични заболявания.
Мъже със синдрома Клайнфелтър са родени с една допълнита Х-хромозома (ХХY вместо ХY) и те също страдат от различни деформации на физическия и психическия пол.


Как могат да помогнат лекарите?
Добрата новина е, че ако има проблем, лекарите могат да помогнат. Те могат да направят изследвания и да установят причините за "закъснелия пубертет". Ако бъдат открити съпътстващи заболявания, специалистите ще назначат правилно лечение, което ще нормализира и половот съзряване в младежката възраст. В повечето случаи при подобни изследвания се достига до заключението, че пубертетът е забавен във връзка с фамилен ген и няма никакви поводи за безпокойство.
Все пак, ако момчето или момичето със закъсняващ пубертет изпитват сериозни проблеми в училище и с връстниците си във връзка с нормалното общуване помежду им е препоръчителна среща и с психолог.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator