Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияНефропатия на бременността
Нефропатия на бременността

Определение
Обикновено тази болест настъпва през втората половина на бременността. Причините за появата й не са достатъчно изяснени. Измененията засягат гломерулните капиляри както при гломерулонефрита, но са обратими и изчезват след раждането. Само в единични случаи може да настъпи вътрегломерулна тромбоза със запушване на съдовете и некроза.


Клинична картина
Болестта се характеризира с поява на отоци, белтък в урината и поява на хипертония. Отоците са изключително големи и понякога теглото на бременната болна нараства с около 10-18 кг. Белтъкът в урината е в голямо количество - достига до 20-30 г/л. Артериалното налягане достига много високи стойности. Нерядко настъпва белодробен оток и мозъчен оток с поява на главоболие, повръщане, гърчове и загуба на съзнанието (еклампсия).


От голямо значение е ранното откриване на болестта чрез редовно следене на теглото, урината и артериалното налягане на бременната (теглото й не трябва да нараства с повече от 500-600 грама седмично). Поради риск от настъпване на тежки увреди на бременната и плода най-добре е лечението да се проведе в акушерско отделение под ръководство на лекар-специалист (акушер-гинеколог).
Прогнозата на заболяването е добра. В единични случаи настъпват усложнения.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator