Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияКолпит
Колпит

Кандидомикотичен колпит (Бяло течение)


Определение
Заболяването се причинява от гъбички (от рода Кандида). Кандидомикотичен колпит, заедно с трихомоналния колпит представляват най-честите възпалителни заболявания на влагалището и един от важните гинекологични проблеми.
Заразяването се благоприятства от наличие на предразполагащи фактори като захарен диабет, бременност, тежки изтощителни заболявания, имунонедоимъчни състояния, продължителна употреба на антибиотици и кортикостероиди, прием на противозачатъчни средства. При такива условия попадането на гъбички - кандида във влагалището предизвиква остро или хронично възпаление. Причинителите могат да попаднат от околната външна среда или във влагалището от ануса).


Клинична картина:
Острата форма се характеризира с оплаквания от сърбеж, парене, засилващо се при уриниране, болка при полово сношение. Влагалищният секрет се увеличава, появява се т. нар. "бяло течение", което зацапва бельото. При оглед се установява силно зачервена и оточна влагалищна лигавица, покрита с гъст белезникав налеп.
Хроничната форма протича с по-слабо изразени симптоми. Понякога единствената проява е увеличението на влагалищния секрет, който придобива гъст, пастовиден характер. Рядко по време на мензис се появяват парене и болки при уриниране.
Лечението на този колпит се провежда с препарата настатин - през устата под форма на таблетки, и влагалищно-локално - под формата на глобули. Профилактично се упортебяват противогъбични кремове, с които се намазва кожата около влагалището и ануса. Задължително и едновременно се лекува и половият партньор.


Трихомонален колпит



Клинична картина
Острата форма се характеризира с парене, увеличаващо се при уриниране. Количеството на влагалищния сектер се увеличава. Той е воднист с неприятна миризма и жълтеникаво-зеленикав цвят. Видът на влагалищният секрет (флуор) дава възможност още при оглед да се направи диференциална диагноза с другия широко разпространен колпит - кандидамикотичния, чийто флуор е гъст. Влагалищната лигавица е петнисто-зачервена.
Хроничната форма протича без оплаквания, само с увеличен флуор. Поради промените в алкално-киселинното състояние на влагалището често се наслагва и допълнителна бактериална инфекция.


Лечението винаги се провежда едновременно и на двамата (или повече) партньори. Перорално се приема препаратът фасижин. С добър успех се приема препаратът трихомонацид - под форма на орална и вагинална таблетка. Поради честото наслагване на бактериална инфекция и лесното й разпространение може да се използват и широкоспектърни антибиотици.


Определение
Заболяването се причинява от едноклетъчен паразит с камшичета - трихомонас вагиналис. Трихомоналният колпит се предава по полов път. По изключение при някои жени той може да се развие след къпане в замърсен басейн, вани и други водни резервоари. Заболяването протича под две форми - остра и хронична.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator