Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияЕндометрит
Ендометрит

Определение: Ендометритът представлява възпаление на маточната лигавица (ендометриум). То се предизвиква от различни причинители, които проникват изключително през влагалището и цервикалния канал в маточната кухина.
Предразполагащи фактори за развитие на ендометрит са различни травмени увреждания при раждане, след аборт или след медицинска манипулация. Възпалението може да обхване отделни учатъци от ендометриума или цялата маточна лигавица.


Клинична картина: Жените с ендометрит се оплакват от болка в долната част на корема и в областта на таза и от маточни кръвотечения. Количеството на гениталния секрет (флуор) е увеличено и е с кръвенисто-гноен вид. Неговият източник е матката. Матката е леко увеличена и мековата. Тази болестна картина отговаря на острата форма на ендометрит. При хроничната форма субективни оплаквания почти липсват, налице са обаче маточни кръвотечения.


Лечението се провежда от лекар-специалист гинеколог. Прилагат се антибиотици, хормонални препарати, които подпомагат възстановяването на маточната лигавица.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator