Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияЕндометриоза
Ендометриоза

Определение: Ендометриозата е заболяване, при което маточната лигавица се разраства извън маточната кухина. Тя е на трето място след ендометрита и миомата на матката по честота на заболеваемост.
Причините за заболяването не са известни.
Ендометриозата бива вътрешна (заемаща само матката) и външна (заемаща околните тъкани и органи).


Клинична картина: Гениталната вътрешна ендометриоза засяга най-често матката. В нейния мускулен слой гнездно са разположени клетки на ендометриума, които образуват кисти. Болната жена се оплаква от силна болка при менструация, която обикновено е обилна и с по-малък менструален цикъл. Матката е увеличена, с нервна повърхност и болезнена при опипване. По-рядко се засягат и маточните тръби.
При външната генитална ендометриоза болката е постоянна и се дължи на настъпилите сраствания. Наблюдават се и нарушения в менструацията. Болестният процес засяга и яйчниците, чиято структура се нарушава, образуват се т. нар. "шоколадови" кисти. Яйчниковата функция е тежко засегната и се развива стерилитет.


Лечението е консервативно- прилагане на хормонални препарати или оперативно.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator