Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияГенитален херпес
Генитален херпес

Определение
Гениталният херпес се причинява от същия вирус, който причинява и херпес на устните.
Човешкият херпесен вирус имунологично се разделя на два типа:
I тип - причиняващ лабиален (на устните) херпес;
II тип - генитален херпесен вирус.


Клинична картина
Заболяването става в детска възраст (между 1 и 5 години) и протича под форма на остро възпаление на външните полови органи и влагалището у момиченцата или възпаление в устната кухина, след което вирусът остава в организма в латентно (неактивно) състояние. Заболяването се предава най-често по полов път.
Гениталният херпес обхваща външните полови органи и влагалището и представлява първична инфекция, която засяга както деца, така и момичета или млади жени. Обривът се характеризира със зачервяване и мехурчета, които бързо се разпукват. Често обривът се повтаря. Намиращият се в латентно състояние генитален херпесен вирус при определени условия се реактивира и причинява нов херпесен обрив.
Провокираща роля имат различни фактори:
1. Болестни състояния, които протичат с висока телесна температура;
2. Хронични травми;
3. Някои отравяния (с въглероден окис, алкохол и други);
4. Силно нервно-психично напрежение;
5. Ендокринни (хормонални) влияния, вкл. менструация;
6. Слънчево облъчване.
Херпесният обрив се появява като сърбящо или леко парещо червеникаво леко надигнато петно (папула), върху което след няколко часа се образуват групички мехурчета с размер главичка на топлийка.
Отначало мехурчетата са изпълнени с бистра течност, която след няколко дни потъмнява и засъхва и на тяхно място се образува коричка. Понякога мехурчетата бързо се разпукват и се образуват малки червени ерозии с влажна повърхност, които също бързо засъхват с поява на корички. След няколко дни коричките постепенно падат, като белези не се образуват.
Херпесният обрив върху половите органи на мъжа най-често е разположен върху пениса, в браздата между главата и препуциума. При генеталния херпес се установява увеличение на регионалните лимфни възли.
У жените гениталният херпес може да заеме голяма площ и се съпътства от силна болка, сърбеж и повишена температура. Той често рецидивира на едно и също място и понякога може да послужи като входна врата за проникване на причинитела на сифилиса - сифилистичната бледа спирохета.


Лечение
Не съществува ефективно средство за унищожаване на херпесния вирус. Генеталният херпес най-често преминава без лечение. За предпазване на ерозийките от вторична инфекция се прилагат антисептични разтвори и пудри. С известен успех се прилага ацикловир (цовиракс) като специфичен противовирусен препарат. При чести рецидиви се прилагат витамини, гамаглобулин, противохерпесна ваксина и лазерно лечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator