Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияВъзпаление на вулвата
Възпаление на вулвата

Определение: Вулвата включва големите и малките срамни устни и клитора. Възпалението на вулвата (вулвит) се причинява от вирус, бактерии или гъбички. Предразполагащи фактори за възникване на вулвит са наличие на захарен диабет, бременност, лечение с антибиотици, кортикостероиди, имунопотискащи препарати.
Кожата и лигавицата в областта на вулвата са силно зачервени. Малките срамни устни и клитора са покрити с гъст белезникав налеп.


Лечението се провежда от лекар-специалист. То е общо и локално. Кожата и лигавицата, които са засегнати, се намазват с противогъбичен унгвент и се назначава орално противогъбичен медикамент- тогава когато инфекцията е причинена от гъби, и съответно антибиотици, когато е предизвикана от бактериален причинител. Едновременно се лекува и половият партньор.
Тежко възпаление на космените фоликули в областта на големите срамни устни се причинява от златистия стафилокок. Възпалението прониква в дълбочина и обхваща прилежащата мастна жлеза, като се образува и абсцес. Среща се по-често у диабетно болни и у жени, прекарали тежки, изтощителни заболявания. Лечението се провежда с намазвания с ихтиол, а след образуване на абсцес се прибягва до хирургично лечение - инцизия и хирургична обработка.
Човешкият херпес-вирус-тип II причинява херпесни обриви в областта на гениталите. Разпространяването става по полов път. В засегнатия участък кожата и лигавицата се зачервяват и се покриват с малки мехурчета, които бързо се разпукват и на тяхно място се образуват малки ерозии (язвички). При по-тежки случаи се образуват и по-големи язвички, съседните лимфни възли се подуват и стават болезнени. Гениталният херпес се съпровожда с парене, което се засилва при уриниране, и болка приполов акт. Лечението се осъществява с противовирусни препарати.
Друг човешки вирус е причинител на кондиломите. Те се предават по полов път, като предразполагащи фактори са намалената имунна активност, приемане на препарати, които потискат имунитета и бременност. Най-често в областта на срамните устни се появяват брадавицовидни разраствания.
Оставени без лечение, те се увеличават и разпространяват в съседните здрави участъци на кожата и лигавицата. В някои случаи те достигат значителни размери във вид на гроздове, върху които се наслагва вторична бактериална инфекция. Те подлежат на лечение от лекар-специалист.
В дълбочина в задната част на големите страмни устни са разположени две жлези, наречени Бартолинови жлези. При полова възбуда те отделят секрет, който овлажнява входа на влагалището. Изходните им канали лесно се възпаляват от различни микробни причинители. При инфектиране жлезата постепенно се подува, зачервява се и става силно болезнена. Телесната температура се покачва. При прогресия на възпалението (бартолинит) се образува абсцес.
Лечението на абсцеса се състои в инцизия, дренаж и отстраняване на гнойното съдържимо.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator