Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияАменорея
Аменорея

Определение: Аменореята е състояние на липса на менструация. Тя може да бъде физиологична и патологична. Физиологичната аменорея обхваща периода от раждането до първата менструация и периода след климакрериума. Лмпсата на менструация по време на бременността и на кърменето също е физиологична.
Аменореята бива първична и вторична.
Първична е аменореята, когато след пубертета не се появява менструация. За условна възрастова граница е приета 15-тата година.
Вторична е аменореята, когато жената е имала поне една менструация, а впоследствие менструацията липсва повече от три месеца.
Първичната аменорея може да се дължи на различни патологични процеси в хипоталамуса и хипофизата. Такива са тумори, травми, възпаления. Те възпрепятстват отделянето на хормони от увредените структури. Яйчниците могат да се засегнат от тумори и възпалителни процеси, които да наложат тяхното отстраняване и да предизвикат аменорея. Тежките гнойно-възпалителни процеси в матката водят до образуване на масивни сраствания, възпрепятстващи менструацията.
Редки причини за първичната аменорея са липсата или недоразвитието на половите органи - матка и влагалище. Повишената продукция на андрогени (мъжки хормони) от надбъбречните жлези също може да е причина за липса на менструация. В такива случаи се наблюдава обилно окосмяване, и други съпътстващи аменореята промени.
Вторичната аменорея може да бъде причинена от всички посочени по-горе фактори. Различни производствени и битови вредности могат да разстроят функцията на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците и също да причинят аменорея. Подобен ефект имат и тежките изтощителни заболявания.
Вторичната липса на менструация може да се дължи на тежка психическа травма, психически заболявания и тежки условия на живот.
Увеличеното ниво на пролактина (хормон, произвеждан от хипофизата) също може да доведе до вторична аменорея. Менструалните нарушения в такива случаи могат да се съпътстват с изтичане на млекоподобна течност от гръдните зърна. Причината за увеличаване на пролактина е появата на доброкачествен жлезен тумор, произвеждащ пролактин в големи количества или нарушения в хормоналния контрол
Намалената функция на щитовидната жлеза, както и тежките форми на хиперфункция на жлезата, също са причина за поява на вторична аменорея. Подобно въздействие има и хипер- или хипо-функцията на надбъбречната жлеза.


Лечение: Тъй като причините за аменореята са много разнообразни ,то и лечението е насочено към основното заболяване.Необходима е консултация с гинеколог и ендокринолог, както и изследване на хорманалния статус. При тумор се пристъпва към неговото отстраняване, а при тежки възпалителни заболявания (туберкулоза, сифилис и други) се прилага етиологично лечение. Съвременните лабораторни методи на изследване определят кои точно хормони са в намалено или увеличено количество в женския организъм. Това позволява въвеждането на заместително или корекционно лечение с хормонални средства. Лечебната схема трябва да е съобразена с нормалните физиологични колебания на хормоналното ниво.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator