Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияЯзва (Язвена болест)
Язва (Язвена болест)

Язвената болест протича хронично, циклично с периоди на изостряне и подобрение. За развитието на язвената болест най-голямо значение имат нервите, ендокринно-хормонални и локални фактори.
Съществува и фамилна (наследствена) обремененост. Установено е, че лица с кръвна група А боледуват по-често от стомашна, а лица с кръвна група 0 - по-често от дуоденална язва. При редица хронични заболявания (белодробно сърце, чернодробна цироза и други) се наблюдава по-висока честота на язвената болест. Нарушеният режим на хранене, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и кафе благоприятстват развитието на язва.


Клинична картина: Болните се оплакват най-често от болка в горната част на корема близо до пъпа. Тя се появява на гладно, нощем, преди или след хранене. При стомашна язва е характерна ранната болка след нахранване, а за дуоденалната - късната болка след прием на храна, болката на гладно и нощната болка. Обикновено болките се изострят пролетно и есенно време, продължават няколко седмици, след което затихват и изчезват.
В някои случаи болестта протича безсимптомно, безболезнено. По-рядко се наблюдава повръщане, след което оплакванията намаляват. При повечето болни са налице гадене и парене в горната част на корема. Апетитът е нормален, а понякога повишен. Често болните се оплакват от променливо настроение, лесна раздразнителност, безсъние. Почти у половината от тях се установява понижено артериално налягане.
При гастродуоденално изследване, често се открива H. Pylori- което налага включване на антибиотично лечение към терапията на язвената болест.
Язвената болест протича под две форми - безболезнена (латентна) и болкова. При латентната форма липсват периодичните сезонни болкови оплаквания, но болните са раздразнителни, имат чести повръщания и усилено слюнкоотделяне. Болестта е по-честта у мъже (в съотношение 2:1 спрямо жените) като засяга лица под 40-годишна възраст. Най-честата е язвата на тънкото черво.


Лечението на язвената болест е комплексно. Назначава се строг режим с щадяща диета. Храната съдържа белтъчини от животински и млечен произход, въглехидрати, мазнини от растителен произход, варени или печени ястия. Избягват се екстракти, бульони, консерви.
Препоръчват се 4-5-кратен прием на диетични ястия през деня. Запръжките, газираните напитки и сурови плодове и заленчуци се забраняват. Тютюнопушенето трябва да бъде прекратено. Назначават се медикаменти, които успокояват болките, неутрализират повишената киселинност на стомашния сок и създават условия за регенеративни процеси при заздравяване на язвата. Това са H2-блокери,образуващите защитен филм върху лигавицата медикаменти, инхибитори на транспорта на H+ , антибиотици.
При изостряне на язвата лечението се провежда в болнично заведение. Нередки усложнения на язвата са кръвоизливите (хематемеза и мелена) пробив (перфорация) на язвата и развитие на перитонит. При подобни усложнения болните се настаняват веднага в хирургично заведение, където по показание се извършват кръвопреливания или се пристъпва към оперативно лечение.


Прогнозата на неусложнената язва е благоприятна. При усложнената язва тя се влошава и става неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator