Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияЦироза на черния дроб
Цироза на черния дроб

Определение: Чернодробната цироза представлява хронично прогресиращо заболяване на черния дроб. Мъжете боледуват по-често от жените (в съотношение 3,6:1). Най-често чернодробната цироза се развива във възрастта меду 30 и 60 години.
При цирозата се съчетават три основни болестни процеса - некроза на чернодробни клетки, регенерация на чернодробни клетки с възловидно възтановяване на чернодробната структура, разрастване на съединителна тъкан в черния дроб. Тези три процеса се развиват прогресивно в различна степен. Те нарушават нормалния строеж на черния дроб и кръвоснабдяването му, както и неговите жизнено важни функции.
Причината за развитието на чернодробната цироза са различни. Най-често болестта се развива след прекаран вирусен хепатит. Хроничната злоупотреба с алкохол също предизвиква цироза на черния дроб.
Продължителната употреба на хепатотоксични вещества, макар и в малки количества, също така причиняват чернодробна цироза. Броят и видът на такива хепатотоксични химични и лекарствени вещества постоянно нарастват и понастоящем трудно могат да се обхванат.


Клинична картина: В протичането на болестта се установяват няколко стадия. В началния стадий болните се оплакват от тежест в дясното подребрие, загуба на апетит, отслабване на тегло, лесна умора, недобър сън.
В по-напреднал стадий се появява жълтеница, коремът се подува и се появява асцит, нерядко има кръвоповръщане поради разкъсване на варици в хранопровода и стомаха. Налице са признаци на чернодробна недостатъчност. Детоксичната функция на черния дроб е силно нарушена. Количеството на разградни токсични продукти на обмяната в организма постепенно се увеличава и настъпва състояние на хронична интоксикация.
Поради намалена кръвосъсирваща функция настъпват кръвоизливи с различна локализация. При наслагване на допълнителна инфекция чернодробната недостатъчност се задълбочава и настъпва най-тежкото усложнение - чернодробна кома.
В хода на заболяването у мъжете се развива гинекомастия (увеличаване на гръдните жлези), атрофия на тестисите, импотенция. У жени често пъти менструацията преждевременно се прекратява, развива се атрофия на яйчниците и на гръдните жлези. Твърде често чернодробната цироза се съпътства от анемия, стомашна или дуоденална язва и хроничен панкреатит.
Лечението на чернодробната цироза е комплексно. Назначава се строг диетичен режим. Храната съдържа лесно усвоими въглехидрати, пълноценни белтъчини предимно от млечен произход, витамини. Препоръчват се прясно сирене, извара, кисело и прясно мляко, мазнини от разтителен произход, малко количество нетлъсто прясно месо, мед, плодове и зеленчуци.
Употребата на алкохол и тютюнопушене се забраняват. Прилагат се витамини - А, група В, К и други хепатопротективни медикаменти. В период на изостряне или съпътствуваща инфекция се назначава строг постоянен режим.


Прогнозата е сериозна. При усложнение тя е лоша.
Профилактиката се състои в избягване употреба на всякакви химични и лекарствени вещества с хепатотоксично действие, активно лечение на вирусния хепатит, забрана на тютюнопушене и злоупотребата с алкохол, спазване на целесъобразен диетичен режим с хепатопротективни съставки в храната.


Билиарна чернодробна цироза


Причините за първична билиарна цироза не са достатъчно изяснени. Тя се среща сравнително рядко. Заболяването е по често у жени, най-често във възрастта-40-60 год.


Клинична картина: Болестта започва постепенно и незабелязано. Ранното оплакване е сърбеж по кожата. Той продължава с месеци и години, силен и мъчителен. Постепенно се появява жълтеница,поьявяват се нехарактерни епигастрални болки, умора, урината потъмнява на цвят, а изпражненията стават светло-жълтеникави.
В хода на заболяването може да се наблюдава повишение на телесната температура, отслабване на тегло, понижение на кръвосъсиращата чернодробна функция и развитие на чернодробна недостатъчност.


Лечението се състои в назначаване на диетичен и лекарствен режим както при другите видове чернодробна цироза.
Прогнозата на първичната билиарна цироза на черния дроб е сериозна, даже и при спазване на диетичния и лекарствен режим и предпазване от усложнения. При усложнения и наслагване на инфекция прогнозата се влошава.
Вторичната билиарна цироза се развива като последица на запушване на извънчернодробните жлъчни пътища (камък), възпаление (холангит), притискане от кисти, тумори и други причини. Заболяването протича с периоди на изостряне, но постепенно настъпват признаци на прогресираща чернодробна недостатъчност, нарушение на кръвоспиращата функция с кръвоизливи.


Лечението е оперативно и се състои в отстраняване на причината, предизвикваща запушването на извънчернодробните жлъчни пътища и осигуряване на свободен отток на жлъчката от черния дроб в червата и антибиотици. Успехът на операцията зависи от по-ранното й провеждане.


Прогнозата зависи от ранното откриване и своевременната операция. При успешна операция и пълно възтановяване на преминаването на жлъчка от черния дроб в червата, и когато запушването е било предизвикано от камък, доброкачествен тумор, сраствания и други механични причини прогнозата е добра и благоприятна. При запушване поради злокачествен тумор прогнозата се влошава и става неблагоприятна.


Кардиална (застойна) чернодробна цироза


Този вид цироза се развива като последица на хронична десностранна сърдечна недостатъчност от различен произход. В черния дроб се възпрепятства нормалното оттичане на кръвта, която изпълнява чернодробните вени, в резултат на което настъпва хроничен недостиг на кислород.
Голяма част от чернодробните клетки атрофират и на тяхно място се разраства съединителна тъкан (т. нар. фиброза), нарушава се нормалната структура на черния дроб и неговата функция.


Клинична картина: Болните се оплакват от тежест и тъпа болка в горната част на корема и в дясното подребрие и подуване на корема. Черният дроб се увеличава и е болезнен при опипване. Много по-рядко се установяват по-значителни нарушения на кръвосъсирващата чернодробна функция или прогресия на чернодробната недостатъчност.


Лечението се състои в ефективно провеждано лечение на хроничната десностранна сърдечна недостатъчност и назначаване на диетично-лекарствен режим с хепатопротективно действие. Едновременно се провежда упорито лечение на всички белодробни и други заболявания, които утежняват протичането на десностранната сърдечна недостатъчност.


Прогнозата на кардиалната чернодробна цироза е сериозна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator